Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


-

CKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
STADSWANDELINGEN DEN BOSCH
s-HERTOGENBOSCH STADSWANDELINGEN

  • De mooiste Den Bosch Stadswandelingen klik hier
  • Den Bosch Monumentenstad. klik hier


    De mooiste stadswandelingen in Den Bosch






    Den Bosch (6) stadswandelingen
    Den Bosch Stadswandelingen print
    Den Bosch s-Hertogenbosch Get Events voor bedrijfsuitjes, stadsactiviteiten, familieuitjhes ed. .
    Den Bosch Stadswandelingprint
    Den Bosch Stadswandeling Den Bosch 9.0 km, 7 km, 6 km, 5 km, print + GPS
    Den Bosch Stadswandeling centrum print
    Den Bosch Stadswandeling Korte wandeling, start Stationprint
    Den Bosch stadswandelingen 2 tot 6 km (3) print
    Stadswandeling Den Bosch print en bordjes
    Den Bosch Architectuur Stadswandeling print
    Den Bosch Stadswandeling ook MP3print
    Den Bosch Stadswandeling Historische Ontdekkingen in Den Bosch print 7,8 km ( route.nl)
    Den Bosch Stadsrondleiding .arr.
    Den Bosch Stadswandeling bordjes en print
    Den Bosch , s-Hertogenbosch, gratis te downloaden, start stationprint


    Den Bosch s-Hertogenbosch Stadswandelingen



    Den Bosch Stadsrondleidingen Groepsuitjes in Den Bosch Arrangementen klik hier
    Stadsrondleiding in Den Bosch. Ontdek deze prachtige Brabantse stad. Een perfecte spot voor een groepsuitje of bedrijfsuitje. Bleef de mooiste plekjes in en rondom de stad Den Bosch.

    Den Bosch Get Events lees meer
    GET Events voor bedrijfsuitjes, Personeelsuitjes en Familieuitjes.
    Welkom bij Getevents Een bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest organiseren is makkelijker gezegd dan gedaan, misschien weet u uit eigen ervaring wel wat een klus het is om een event te organiseren. Er komt een hoop bij kijken. Maar geen nood, wij nemen u graag alle zorgen uit handen. Evenementen organiseren is namelijk ons werk en waar wij het beste in zijn!
    Wij begrijpen als geen ander dat uw evenement moet prikkelen, motiveren en inspireren maar of u nu met 15 of 1500 personen komt, boven alles moet uw evenement natuurlijk een groot feest worden!
    Hap en Stap Tour Den Bosch GETevents biedt u een compleet verzorgde culinaire avond, in de vorm van een Walking Dinner Den Bosch.;
    Rondleiding Den Bosch In de wereld van Jeroen Bosch, de Binnendieze en de magistrale Sint Janskathedraal zijn nog veel plekjes onontdekt. Tot vandaag! Laat u meenemen door onze Bossche expert langs de streken van Zoete Lieve Gerritje, de Moriaan waar de geschiedenis van de Bossche Bol ligt en de ondeugende wildplasser Diest. Bent u al nieuwsgierig geworden?
    En nog veel andere mogelijkheden, stadsspellen en workshops

    Den Bosch 7,5 km vanaf het NS station, bewegwijzerd met ANWB bordjes en is te downloaden - uit te printen klik hier
    Tussen Armada en Kathedraal, een stadswandeling door s-Hertogenbosch. Armada is het nieuwe woongebied achter de St Jans. s-Hertogenbosch heeft een prachtig en gezellig centrum. Er staan veel monumenten met als onbetwist hoogtepunt de Sint Janskathedraal. Achter het station, pal tegen het centrum, wordt het Paleiskwartier ontwikkeld. Vlaggenschip is het nieuwe woongebied de Armada, dat beloond is met de publieksprijs voor het meest geslaagde nieuwbouwprojec

    Den Bosch Stadswandeling te downloaden en ook MP3 lees meer
    Stadswandeling Den Bosch van: ANWB | lengte 7,5 km / 2,5 uur | pdf 0,1 Mb | ANWB wandeling, aangegeven met zeskantige bordjes. U komt niet alleen langs de historische plekken van Den Bosch, maar ook bezoekt u het Paleiskwartier (Paleis van Justitie) en de gelauwerde nieuwbouw van de Armada.
    START / FINISH N51 41.212 E5 18.468 We parkeren aan de zuidzijde op een van de drie transferia, Transferium Pettelaarpark (Pettelaarpark 59 5216 PP s-Hertogenbosch N51 40.668 E5 20.130) in de buurt van het Provinciehuis. Voor € 2,= per dag parkeren we de auto en kunnen we met dat parkeerkaartje met vier personen om de zeven minuten met de bus Lijn 80 naar de Parade in het centrum van de stad. Parkeren in de stad zelf is niet alleen veel duurder, maar ook moeilijker en risicovoller. Overigens, treinreizigers sluiten vanaf het NS-station aan op onze wandeling.
    Slechts negen kilometers, maar wel vier uur onderweg. En wat een feest om door die prachtige oude stad te dwalen. Honderden jaren geleden bouwden de bewoners hier hun huizen over de Dieze, hun verdedigingswerken en nog eerder hun kerken. Ongeschonden en toch van deze tijd. Een rode toren aan de grauwe kathedraal in de bonte steigers. Winkelende mensen haasten zich tussen slenterende toeristen. De Markt is vol. Bijzondere grachten, verwikkeld in de samenloop van Dommel, Aa, Zuidwillemsvaart en Dieze. Maar ook de vesting, Jeroen Bosch, de gouden draak, de vele beelden en de eindeloze reeks terrasjes. Frans sprekende scholieren vermengen hun Engels met de Nederlands kwebbelende meisjes op het paradeplein. s-Hertogenbosch is in vele opzichten een uitdaging.
    We hebben deze wandeling als één grote track uitgezet; in één tocht van vier uur gaans valt er echter te veel te verwerken…. We hebben - terecht - heel veel tekst deze keer. 44 POI´s, daarom het is goed om die op te delen in twee stukken. Ik kan geen voorkeur aangeven, omdat je zeker bij de Sint-Jan zult komen. Vandaar dat ik de splitsing bij de Markt voorstel. Maar we hebben de lange track ook ingekort in 7, 6 of 5 km. Hoe dan ook, trek er voldoende tijd voor uit


    Den Bosch Stadswandeling Centrum uit te printen 5,79 km (route nl) lees meer
    Stadswandeling Den Bosch Deze route neemt je mee door het gezellige stadshart van s-Hertogenbosch. Al snel loop je de oude Markt over. Je ziet hier o.a. De Moriaan, het oudste bakstenen huis van Nederland. Het gebouw dateert uit de dertiende eeuw en herbergt de plaatselijke VVV. Verderop kun je de eeuwenoude Sint-Janskathedraal bezoeken. De 96 luchtboogbeelden zijn uniek in de wereld. Achter de statige gevels van Museum Slager maak je kennis met ruim een eeuw schilderkunst van drie generaties van de Bossche familie Slager. Wandelend over de Zuidwal kijk je mooi uit over natuurgebied het Bossche Broek. In het Bastionder leer je meer over de geschiedenis van de Bossche vestingwerken. Het laatste deel van de route wandel je langs de Dommel.
    Den Bosch Stadswandeling Historische Ontdekkingen in Den Bosch print 7,8 km ( route.nl)

    Den Bosch Stadswandeling Historische Ontdekkingen in Den Bosch print 7,8 km ( route.nl) lees meer
    Historische ontdekkingen in s-Hertogenbosch
    Bijzondere ontdekkingen: van een museum over Kapucijnen tot een illuster genootschap waar Willem van Oranje lid van was en een voormalige kerk vol werken van Jeroen Bosch.
    Middeleeuwen
    Bij Boutique Hotel De Blauwe Pauw trek je je wandelschoenen aan. Je zit hier middenin het middeleeuwse hart van s-Hertogenbosch, een van het oudste en meest complete stadscentra van Nederland. De vroegste vermelding van s-Hertogenbosch stamt uit een document uit 1196. De bisschopszetel en voormalige garnizoensstad is vooral bekend vanwege de prachtige Sint-Janskathedraal, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Maar je komt ook langs het Kapucijnenmuseum, waar je meer leert over de historie van deze paters.
    Jeroen BoschEven kun je een bezoekje brengen aan het Bastionder, een ondergronds informatiecentrum waar je informatie vindt over de Bossche Vestingwerken. Ook het Noordbrabants Museum is de moeite waard.
    Vergaap je aan Zwanenbroedershuis: dit prachtige neogotische pand staat op de plek waar al eeuwenlang het Lieve Vrouwe Broederschap gevestigd was, met illustere leden als Jeroen Bosch en Willem van Oranje. Bezoek ook zeker het Jheronimus Bosch Art Center in de voormalige Sint-Jacobskerk, volledig gewijd aan de werken van Bosch.



    Den Bosch, 6 Stadswandelingen VVV
    Wandelingen door s-Hertogenbosch
    De stad s-Hertogenbosch heeft zo’n rijke schat aan cultuur en historie dat een wandeling door de stad zeker niet mag ontbreken tijdens uw bezoek aan deze bruisende stad. Laat u informeren over de vele wandelingen die de VVV rijk is in de VVV winkel te s-Hertogenbosch. Het is ook mogelijk om onderstaande artikelen via de webshop te bestellen. Voor meer informatie kunt u terecht op telefoonnummer 0900-11 22 334 (€ 0,50 per minuut) of email naar info@regio-vvv.nl.
    Stadswandeling: De stadswandeling is bij uitstek dé wandeling om de geschiedenis van s-Hertogenbosch goed te leren kennen. De wandeling leidt u, behalve door de binnenstad van s-Hertogenbosch, ook langs de overgebleven vestingmuren en vestingwallen. Onderweg komt u natuurlijk interessante bezienswaardigheden tegen. De vele leuke anekdotes maken de wandeling tot een leerzame ervaring.
    Gevelstenen en beeldenwandeling:s-Hertogenbosch kent allerlei gevels en beelden die elk een eigen verhaal vertellen. Met deze wandeling ontdekt u welk verhaal erg achter welke gevel of beeld schuilt. Soms zitten de beelden zo verstopt dat het goed zoeken is, geef uw ogen dan ook goed de kost!
    Jeroen Bosch wandeling:Met deze wandeling waant u zich even in de voetsporen van de bekende schilder Jeroen Bosch. Tijdens deze wandeling komt u langs 22 plaatsen die allemaal hun eigen verhaar vertellen van hun relatie met Jeroen Bosch. Natuurlijk wordt zijn standbeeld aan de markt niet overgeslagen, maar ook zijn werk zal volop aan bod komen. Dus kom wandelen door de Bossche binnenstad en het Noordbrabants Museum.
    Spreukenwandeling:‘Bekèkt ‘t, Is de we, Hoe zeede gij dè?’ Dit zijn zomaar wat spreuken van de in s-Hertogenbosch en omstreken bekende Bosschenaar Domien van Gent (1947-1979). Een aantal van zijn typisch Bossche spreuken zijn in steen of op een andere wijze in s-Hertogenbosch aangebracht. Deze wandeling leidt u langs die bijzondere spreukenstenen. Het leuke aan deze wandeling is dat er een zoekopdracht en een vertaalopdracht aan gekoppeld zijn. Weet u de locatie van de spreuken te achterhalen en vervolgens te ontcijferen wat de uitdrukkingen betekenen?
    Kinderpuzzeltocht: Deze speurtocht, die speciaal bedoeld is voor kinderen, speelt zich af in de binnenstad van s-Hertogenbosch. De tocht loopt langs de bezienswaardigheden van s-Hertogenbosch. Onderweg moeten er allerlei puzzeltjes en raadsels opgelost worden. Spelenderwijs leren kinderen de geschiedenis van de stad kennen.
    Paleiskwartierwandeling: Deze wandeling brengt u zowel door het historische gedeelte van s-Hertogenbosch als door het moderne gedeelte van de stad. U begint dus bij de oude historische binnenstad en loopt door het nieuwe moderne Paleiskwartier. In ongeveer twee uur ziet u tijdens uw wandeling een mix van oude en nieuwe historie samenkomen in één stad.
    Vestingwandeling (in herdruk, tijdelijk niet beschikbaar): Deze wandeling brengt u in ongeveer twee uur langs de vestingwerken en de vestingwallen in s-Hertogenbosch. Er wordt in de tekst bij verschillende bezienswaardigheden op de route stil gestaan om in het kort de geschiedenis van deze plaats te vertellen.

    Stadswandeling Den Bosch, stadswandeling s-Hertogenbosch Prachtige cultuur historische wandeling, start markt/gemeentehuis. Te downloaden lees meer
    s-Hertogenbosch is een levendige stad, die zichzelf de binnenstad van Brabant noemt. Een stad met een levend verleden, veel en veelsoortige restaurants, en verrassende plekjes, op soms onvermoede plaatsen. Deze stad ontstond begin twaalfde eeuw bij de samenkomst van de rivieren de Aa en de Dommel. Ruim achthonderd jaar geleden stichtte Hertog Hendrik I de vestingstad in het noordelijk deel van zijn hertogdom Brabant, op de plaats van de markt. De stad was aanvankelijk nauwelijks groter dan het marktplein, maar wel ommuurd. Eeuwenlang was s-Hertogenbosch een echte vestingstad, een druk soldatencentrum vol kazernes. De natuurlijke vertakkingen van de riviertjes kwamen door de snelle uitbreiding van de stad binnen de vesting te liggen. De wandeling langs hekels, rondelen en bastions is mooi, maar vergt soms enig inlevingsvermogen. Door de Kring Vrienden van s-Hertogenbosch zijn verschillende wandelingen uitgestippeld: stadswandeling, wandeling Jeroen Bosch en vestingwandeling om de vestingwerken 'herkenbaar' te maken in de stad. Deze stadswandeling heeft van alles wat en is in eigen beheer gemaakt.


    Den Bosch Fiets en Wandel Route 'De Versteende omhelzing'. De Versteende Omhelzing
    Een 9 km lange fiets- en wandelroute door verleden en toekomst langs de Bossche Vesting. De Vesting beschermde door de eeuwen heen tegen de vijand, nu nog tegen het water. Langs de route wordt op twaalf plekken ingezoomd. Fotos, bijzondere historische informatie, nieuwe vestinggedichten en transparante tekeningen.

    Den Bosch stadswandeling Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute 'Den Bosch’ (6 km) LEES MEER
    Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute 'Den Bosch stadswandeling' van RouteYou-Groups (6 km)

    stadswandelingen Den Bosch Van het VVV LEES MEER
    De Stadswandelingen bij de VVV De stad s-Hertogenbosch heeft zo’n rijke schat aan cultuur en historie dat een wandeling door de stad zeker niet mag ontbreken tijdens uw bezoek aan deze bruisende stad. Laat u informeren over de vele wandelingen die de VVV rijk is in de VVV winkel te s-Hertogenbosch.


    Den Bosch Stadswandeling samenstellen doe je zelf via plaatjes gebouwen ed. en de plattegrond Architectuur stadswandeling LEES MEER
    De architectuurgids '10x Den Bosch' laat vanuit tien verschillende perspectieven zien hoe globale en lokale ontwikkelingen deze bijzondere provinciestad de afgelopen decennia hebben getransformeerd. Toonaangevende architectuur- en stedenbouwprojecten hebben nieuwe dimensies toegevoegd aan de rijk gelaagde structuur van de stad. Het verrassende beeld van Den Bosch dat in deze prikkelende stadsbiografie wordt opgeroepen, nodigt niet alleen uit tot een bezoek aan de stad maar ook tot nieuwe beeldvorming. Klik op de gewenste gebouwen om uw eigen BAI-architectuurroute samen te stellen! Kortom BAI-stad


    Den Bosch Stadswandeling te downloaden LEES MEER
    Door deze korte stadswandeling te doen, ontdek je de interessantste plekjes van s-Hertogenbosch. De wandeling voert in ongeveer 2 uur van het Centraal Station via het pittoreske wijkje de ilenburg en de Middeleeuwse markt naar het letterlijke hoogtepunt van de stad: de Sint Jans Kathedraal aan de Parade. Onderweg staan we stil bij 30 op de kaart aangegeven bezienswaardigheden die een interessante en soms onthullende blik geven op de levendige historie van Den Bosch. Start bij het station en loop rechtdoor de stad in.

    Den Bosch Stadswandeling 7,5 km te downloaden LEES MEER
    Dit is een ANWB wandeling, aangegeven met zeskantige bordjes. U komt niet alleen langs de historische plekken van Den Bosch, maar ook bezoekt u het Paleiskwartier (Paleis van Justitie) en de gelauwerde nieuwbouw van de Armada.

    Den Bosch Stadswandeling de Bossche wandeling te downloaden LEES MEER
    De Bossche wandelingen zijn speciaal gemaakt om s-Hertogenbosch op eigen houtje te gaan verkennen. Gewoon een frisse neus halen in de buurt van het werk of samen met een paar collega’s een boeiende wandeling maken. Deze wandelparcours duren gemiddeld anderhalf uur. Onderweg zijn er waar mogelijk verschillende cafeetjes en winkeltjes waar u naar believen een stop kan inlassen (niet inbegrepen in anderhalf uurtijd). Dit zijn de fotoreportage van de vijf wandelingen die ik door de binnenstad in Juli 2006 heb gelopen.

    Den Bosch Stadswandelingte downloaden LEES MEER
    s-Hertogenbosch heeft een stadshart daterend uit de middeleeuwen de oude gevels en prachtig gerestaureerde monumenten sieren de stad de Moriaan is hier een goed voorbeeld van maar een stadswandeling door het centrum van s-Hertogenbosch is meer dan een rondje oude gebouwen of stadsmuren.
    We beginnen onze rondleidingen op het Stationsplein, als middelgrote stad in Noord Brabant heeft s-Hertogenbosch veel te bieden. Goed bereikbaar met de auto en treinen, de auto kunt u achterlaten bij één van de parkeergarages. Kom ga mee op ontdekkingsreis doe de stadswandeling we nemen u mee langs de mooiste en belangrijkste monumenten en beziens-waardigheden van de oude binnenstad, klik hier onder voor de wandelingen

    Den Bosch Stadswandeling stadswandeling door Historisch s- Hertogenbosch te downloaden 5,1 km gps, smartphone wandeling LEES MEER
    Van Jeroen Bosch tot Bossche Bol en van Kathedraal tot Zoete Lieve Gerritje, tijdens de stadswandelingDwars door Den Bosch kom je het allemaal tegen. De route bevindt zich in en rondom de prachtige historische binnenstad van s-Hertogenbosch, de hoofdstad van Noord-Brabant. Naast de vele bezienswaardigheden en verborgen plekjes, waar de app je naar toe leidt, kom je langs de leukste winkeltjes en de gezelligste Brabantse cafés. Dwars door Den Bosch is een verrassend gevarieerde wandeling door een van de mooiste steden van Nederland! De lengte van deze wandelroute door Den Bosch is 5,1 kilometer. Deze smartphone stadswandeling leidt je met herkenbare foto’s en heldere instructies langs de mooiste bezienswaardigheden en is beschikbaar in het Nederlands en Spaans.

    Den Bosch Stadswandeling NS Wandeling 9 km te downloaden LEES MEER
    Vanaf station Den Bosch loop je eerst door de oude binnenstad. Je komt over de Markt en langs de Sint Janskathedraal. Al snel sta je op de historische stadswallen met een bijzonder uitzicht over de Dommel en het Bossche Broek. Het is echter ook mogelijk om sneller naar buiten te lopen; dan volg je de Dommel. De route passeert voormalig Fort Isabella en loopt over een graspad langs het Drongelens Kanaal. De voormalige Lunetten in Vught vertellen het verhaal van de verdedigingswerken rondom de vestingstad s-Hertogenbosch. Via een leuke aftakroute loop je naar station Vught.
    Karakteristieken: binnenstad en stadswallen s-Hertogenbosch. Dommel en het Bossche Broek. Vughtse Lunetten en Nationaal Monument Kamp Vught.

    Den Bosch s-Hertogenbosch gratis te downloaden, start station euk voor kinderen mee. lees meer en download de route
    Ontdek Den Bosch voor een leuke dag uit!
    In Den Bosch valt ontzettend veel te doen en beleven. Door haar veelzijdigheid stelt de stad niemand teleur.Voor de fanatieke cultuursnuivers zijn daar de musea, rondvaarten en stadswandelingen. De shopaholics kunnen helemaal losgaan in de diverse winkelstraten. Wat tussen de bedrijven door niet vergeten mag worden, is het nuttigen van een maaltijd bij een van de knusse cafes en restaurants die de stad rijk is.Download hier je gratis ANWB stadswandeling Den Bosch die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

    Den Bosch Historische Stadswandeling door s-Hertogenbosch te downloaden LEES MEER
    Onze wandeling begint op de driehoekige Markt. Hier staat het oudste bakstenen huis van de stad, ‘De Moriaan’, waarin zich tegenwoordig het VVV-kantoor bevindt. Dit bouwwerk, met trapgevel, torentje en vakwerkgedeelte was oorspronkelijk een stadskasteel en fungeerde in later jaren als theater, winkel en woonhuis. De noordkant van de Markt, waar nu Hotel Central ligt, was in de Middeleeuwen de rijkste kant van het plein, waar de luxe woonhuizen van de stedelijke bovenlaag stonden. Hier vinden we het pand ‘In den Salvator’ dat de schilder Jeroen Bosch na zijn huwelijk in 1481 met Aleid van de Meervenne kocht en waarin hij tot zijn dood in 1516 woonde. Achter de 19e-eeuwse gevel van dit pand is veel van het oorspronkelijke huis bewaard gebleven. De - helaas niet toegankelijke - kelders zijn vrijwel authentiek.

    Den Bosch Stadswandeling – stadswandelgidsen in en rond s-Hertogenbosch. Gidsjes kosten slechts 2 euri 3 tot 20 km LEES MEER
    Informatie en bestellingen: www.depaadjesmakers.nl
    Wandelgidsen in en rond s-Hertogenbosch
    Altijd al eens in s-Hertogenbosch en de directe omgeving willen wandelen? Door het Bossche Broek, langs de Essche Stroom of de kant uit van Rosmalen? Of geeft u de voorkeur aan een stadswandeling. Of misschien wilt u liever wandelen zoals Jheronimus Bosch vroeger ooit gewandeld zou kunnen hebben? Dat kan, want vanaf nu zijn er vijf prachtige en informatieve wandelgidsen verkrijgbaar!
    De wandelgidsen
    Gedrukt in kleur, omvang: 12 tot 24 pagina’s, formaat: 14,5 x 20,5 cm (A5) wandelafstanden: 3 tot 20 km, vaste verkoopprijs: 2 euro Te koop bij onze verkoopadressen of direct on-line te bestellen.




    Ga naar het overzicht met 625 stadswandelingen in heel Nederland
    klik hier





    De mooiste monumenten in


    D e n B O S C H



    Den Bosch Stellingen wandeling
    Den Bosch Alle monumenten bij elkaar beschreven
    Den Bosch Archeologische Monumenten
    Den Bosch Architectuur
    Den Bosch Vestingstad
    Den Bosch De Binnendieze

    Den Bosch Stellingen van Den Bosch
    “ Ook de forten rond de stad krijgen in het ontwikkelingsplan vestingwerken de aandacht die ze verdienen. In 2007 werd de restauratie van Fort Sint Anthonie afgerond. De muren van het fort zijn hersteld en de openbare ruimte opnieuw ingericht. Tegenwoordig zijn de muren van het fort vanuit het Bossche Broek weer duidelijk zichtbaar. In de Dommel werd een steiger aangelegd waar boten kunnen aanmeren; via een trapopgang kan men vervolgens het fort bezoeken.


    Den Bosch Alle monumenten
    “Den Bosch Monumenten Vele bezienswaardigheden als:
    Marktplein Het oudste plekje van de stad. Rondom dit plein lag namelijk de eerste ommuring. Door haar driehoekige vorm en besloten bebouwing heeft de Markt intimiteit en sfeer. Het plein is het hart van de stad, en het decor zowel voor de grote bonte warenmarkt op elke woensdagmorgen en zaterdag als voor allerlei evenementen. Midden op het plein een waterput, in 1979 gebouwd op de plek waar in vroeger tijden eveneens een put is geweest. Voor het stadhuis het bronzen beeld van de wereldberoemde in Den Bosch geboren schilder Jeroen Bosch (1450-1516).
    Stadhuis Markt 1. In 1670 is de voorgevel herbouwd in de stijl van het Hollands classicisme. Carillon met 35 klokken; bespeling elke woensdag 10 tot 11 uur. In de gevel een ruiterspel ('de perdjes'), dat elk halfuur in beweging komt. Indrukwekkende hal met wandschilderingen van Antoon Derkinderen; tijdens kantooruren vrij toegankelijk. Raadzaal met 17e-eeuwse gobelins van Max van den Gucht. Vergaderruimte ingericht als Welsh Room. Rondleidingen: elke donderdag 19 uur en elke zaterdag om 14.30 uur (behalve op feestdagen); tel. Melden: 6155755 (afd. Voorlichting). Gratis. Onder het stadhuis een gotische raadskelder met gewelven anno 1529. Ingericht als restaurant.
    De Moriaan Markt 77. Begin 13e eeuw in kasteelstijl gebouwd. 'De Moriaan' was toen het eerste stenen huis van de stad. Na restauratie in 1962-66 in gebruik als VVV-kantoor. In zijgevel: afgietsel van een Romeinse tableau waarvan het origineel zich bevindt in het landesmuseum in Trier. Een geschenk van de stad Trier waarmee de stad Den Bosch in vriendschap verbonden is.
    Kunst op straat Beeldhouwweken sieren straten, pleinen en plantsoenen. De belangrijkste: 'Pathos', Sigurdur Gudmundsson, voor PTT-gebouw, Parallelweg achter station tegenover Brabanthallen. 'Christofoor', V.Semeyn Esser, bij station. 'Bokspringende kinderen', Felix van der Linden, Stationweg. Taferelen uit de stadsgeschiedenis, Frans van der Burgt, op pilonen van Wilhelminabrug, zijde Stationsweg. 'Zoete lieve Gerritje', Leo Geurtjens, Lepelstraat, hoek Korenbrugstraat. 'Jeroen Bosch', August Falise, Markt. st. Jan Evangelist', Mari Andriessen, Parade. 'Europa laat zich niet ontvoeren', Marius van Beek, voor Casino, Parade. Monument voor de gevallenen, Peter Roovers, Hekellaan. 'De Harpspeelster', Jacq. Van Rhijn, Herog Hendriksingel. 'De halve Peer', Ton Buijnsters, hoek Korenbrugstraat, 'Dieske', Schroef van Archimedes'.
    Oude buurten In twee volksbuurten die voor afbraak in aanmerking kwamen, zijn interessante restauraties en renovaties te zien: Uilenburgkwartier. Dit oude stadsdeel ontwikkelt zich tot een sfeerrijke buurt voor wonen, winkelen en uitgaan. Brede Haven. Dit is de naam van een langs de Binnenhaven lopende straat, bestaande uit een lange, gebogen en zeer afwisselende rij woonhuizen, de mooiste gevelwand van de stad.
    Stadswallen Van de eerste vestingsmuren uit de tijd rond 1200 is vrijwel niets meer over. Met de groei van de stad moesten ze verlegd worden. Van de wallen (met bastions en rondelen) zoals ze in de 17e eeuw zijn vernieuwd en 4 meter zijn verlaagd, is veel bewaard gebleven. Het interessantste gedeelte ligt aan de zuidzijde van de stad: langs Parklaan, Spinhuiswal met bastion 'Oranje', Zuidwal, en langs Hekellaan met bastion 'Baselaar'. De wallen bieden weidse uitzichten over het polderlandschap 'Het Bossche Broek'.
    De Boze Griet Op bastion 'Oranje' tegenover het refugiehuis ligt het kanon stuerghewalt' bijgenaamd 'De Boze Griet', een gevaarte van 6,34 m met een vuurmond (van 17 cm kaliber) in de vorm van een vissekop, in 1511 gesmeed door een keulse smid. 'Griet' was in de 14e en 15e eeuw een gebruikelijke naam voor vuurmonden van zeer grote afmetingen. In Vlaanderen spreekt men van een Dulle Griet. De Duitstalige inscriptie luidt in vertaling: stoer geweld heet is, s-Hertogenbosch behoed ik'. Bluf, want het kanon bleek bij de aflevering onbruikbaar.
    Refugiehuis Hoek Spinhuiswal en St. Jorisstraat. Begin 16e eeuw gebouwd door de abdij van St Geertrui te Leuven met de bedoeling, in onveilige tijden kloosterlingen een toevlucht (refugie) te bezorgen binnen de wallen van een versterkte stad. In de zijgevel (zijde Spinhuiswal) zijn drie kanonkogels gemetseld, afkomstig van de legers van Frederik Hendrik die de stad in 1629 veroverde.
    Provinciehuis Brabantlaan, tel. 6812812. Ten zuidoosten van de stad. Architect H. Maaskant, 1968/71. Meer dan 100 meter hoog torengebouw. Plastieken binnen en buiten het huis van o.a. Magdalena Abakanowicz, Mario Prassinos, Zofia Butrymowicz, Michel Tourlière, Veerle Dupond. Vrije toegang. Rondleidingen van groepen door hostess-team van VVV na afspraak met afd. Voorlichting van provinciehuis.
    Noordbrabants museum Dit museum was tot eind 1986 gehuisvest in de Bethaniestraat. Sinds november 1987 is het gevestigd in het voormalige Gouvernementshuis, Verwrsstraat 41. Het museum geeft een beeld van wat de provincie Noord-Brabant aan kunst en cultuur heeft voortgebracht. Historische afdeling. Wisselexposities van hedendaagse kunst uit eigen collectie. Coffeeshop met terras dat uitzicht biedt op beeldentuin. Projectiezaal, boekwinkel. Open: di. t/m vr. 10-17 uur, za. en zo. 12-17 uur.
    Het Gouvernementshuis, in de 18e eeuw in Lodewijk XVI-stijl gebouwd, was van 1820 tot 1983 de ambtswoning van de gouverneur, resp. de commissaris der koningin van Noord-Brabant. Om dit kleine paleis geschikt te maken voor het museum, is het o.a. vergroot met twee vleugels naar ontwerp van architect Wim Quist. Tel. 073-6877800.
    Het Zwanenbroedershuis te s-Hertogenbosch De Illustere Lieve Vrouwe Broederschap is een zeer oude broederschap, die nog steeds bestaat. In 1328 verzamelden enkele clerici (geestelijken met lagere wijding) en "csolares" (toekomstige clerici) zich teneinde een broederschap te stichten ter ere van de maagd Maria. Deze stichting werd direct goedgekeurd door de Bisschop van Luik, de aartdiaken van Kempenland en de pastoor van parochies van Orthen en s-Hertogenbosch. Het doel van deze religiueze vereniging was al op de feestdagen van de H.Maagd en iedere woensdag samen te komen in haar eigen kapel(gelegen in de Kathedraal van Sint-Jan, thans de Sacramentskapel in de noordhoek der Kathedraal)
    DE SINT-JANSTOREN TE s-HERTOGENBOSCH De westtoren van de Sint-Jan heeft in de loop der eeuwen veel veranderingen ondergaan. In zijn oudste gedaante was het een bakstenen romaanse toren uit de jaren rond 1260. De tweede en derde geleding laten die romaanse bouwstijl nog zien, maar de bendenpartij met de ingang, de Luidpoort, is in latere tijd met natuursteen in gotische vormen bekleed. Op de derde geleding moet men zich, terugfantaserende naar de tijd rond 1260, eigenlijk een romaans dak voorstellen in de gedaante van een pyramide. Maar dat dak is al lang geleden verwijderd en op de romaanse torenromp is toen een gotische bovenbouw geplaatst, een klokkenverdieping die naar alle waarschijnlijkheid in 1505 tot stand gekomen is. Op de tweede verdieping is een kleine tentoonstelling ingericht met materialen en tekeningen die gebruikt zijn bij de laatste restauratie (1975-1982) en die het meest voor zichzelf spreken. Op de derde verdieping ziet u het oude smeedijzeren uurwerk, dat verbonden was met het uurwerk op de toren. Op de vierde verdieping (de zgn. klokkenzolder) hangen 7 luidklokken en 2 klokken van het carillon. Op de vijfde verdieping vindt u het zgn. bejaardhuisje en de overige 41 klokken van het carillon. Op de zesde verdieping kunt u - naast de klokkenhuizen - naar buiten. U heeft hier een fraai uitzicht op het lijnenspel van de (kleine oude) stad en ziet bv. Tilburg en Geertruidenberg liggen!
    TORENRONDLEIDIGEN Informatie en reserveren: 073 6126879
    De Citadel te s-Hertogenbosch De citadel is een vijfhoekige schans met bastions, die in 1637 werd gebouwd in de noordpunt van de vesting s-Hertogenbosch, bij de samenvloeiing van de Dommel en de Aa in de Dieze. De muren, die de schans omringden, waren gemiddeld twee meter dik en verhieven zich acht meter boven het water, dat de Citadel omspoelde. De schans diende niet alleen om de stad tegen de mogelijke Spaanse aanvallen te verdedigen, maar ook om de stad zelf, waar velen Spaansgezind waren gebleven, in de gaten te houden. Daarom werd de Citadel ook wel 'Papenbril' genoemd. Overigens onderging de Citadel in de loop der eeuwen talrijke wijzigingen en knaagde de tand des tijds. Zo werd in 1880 een bastion afgebroken om de doorvaart in de in 1825 vlak langs de Citadel aangelegde Zuid-Willemsvaart te verbeteren en werd in 1840 de toeleidende dam verlegd. In 1789 werd binnen de Citadel een Huis van Arrest voor militaire misdadigers gebouwd, dat later, in 1848, ingrijpend werd verbouwd en bestemd tot kazerne. De militairen verlieten de Citadel in de jaren '60, kunstenaars en gastarbeiders kwamen. De gebouwen waren volkomen uitgewoond, lek en rot; de walmuren waren gedeeltelijk afgebroekn en ingestort; de wallen waren vergraven en in het water gezakt. In het midden van de tachtiger jaren werd de Citadel gerestaureerd ten behoeve van de huisvesting van het Rijksarchief in Noord-Brabant. Aan de buitenzijde is niet alleen de volledige ommuring, inclusief vier van de vijf bastions hersteld, maar zijn ook zoveel mogelijk aanlandingen afgegraven, waardoor het ongenaakbare karakter van de zich uit het water verheffende 17e eeuwse vesting weer veel beter tot zijn recht komt. Binnen de muren zijn de aarden wallen hersteld aan de hand van gegevens uit 1745, compleet met borstweringen, schuttersbanketten, walgangen en opritten. Binnen de wallen is door sloop van de overtollige bouwsels weer de overzichtelijke vijfhoekige ruimte ontstaan, het zogenaamde terreplein. In het hart van het terreplein bevindt zich het middenplein, dat aansluit op het hoofdgebouw van het rijksarchief, het voormalige huis van arrest. Het middenplein is door radicale paden verbonden met de omgang op de wallen en met de beide poorten, waarvan de Zuidpoort de toegang vormt tot de Citadel. Deze poort is uitgevoerd als een eenvoudige sleuf door de wal. De zijwanden tonen nog wel de aanzetten van de vóór 1820 verdwenen overwelving en toren boven de doorgang. Volledig gereconstrueerd is de Noordpoort, die vrijwel identiek was aan de Zuidpoort; evenwel zonder brug, die hier in de 17e eeuw bestond. Terzijde van de Noordpoort is het voormalig werkhuis annex houtmagazijn herrezen, zij het in een verlengde versie en aangepast aan de eisen van zijn huidige functie; restauratie- en fotgrafisch-atelier van het Rijksarchief.


    Combineer een bezoek aan een monument met een stadswandeling: klik hier


    Den Bosch Archeologische Monumenten Monumenten
    “ Allen prachtig beschreven: Markt, Parade, Stadsmuren, Hinthamereinde, Vughterdriehoek, Hertogelijke residentie, Zuster van Orthenpoort, Kruisbroedersklooster, Minderbroedersklooster; Predikherenklooster; St Jan, Citadel, Kasteel Bokhoven, Haverleij, Sprokkelbos. Zowel de Gemeentelijke monumenten als de Rijksmonumenten: Aalstweg, Annenborch, De Empelse Hut, Kasteel Empel


    Den Bosch De Binnendieze Monumenten
    Binnendieze Den Bosch, een stroom door en onder de stad s-Hertogenbosch. De Binnen- dieze heeft veel voor Den Bosch betekend door de jaren heen. Soms van levensbelang, soms voor de welvaart, maar zeker ook in vormen van overlast. Ervaar vandaag de dag een stukje verleden in het ontstaan van de Binnendieze en laat je vast meenemen door de jaren die de Binnendieze gekend heeft.

    Combineer een bezoek aan een monument met een stadswandeling: klik hier


    Ga naar het overzicht met 625 stadswandelingen in heel Nederland klik hier


    Home