Op deze CKplus Cultureel ( en Immaterieel) Erfgoed site vindt u de bijna 300 Cultureel Erfgoed links, gesorteerd in 33 rubrieken Kies uw rubriek en klik op de naam
Hofjes in Nederland Zieke, ouderen en pelgrims woonden in hofjes, later ook bejaarden en weduwen. Overzicht van hofjes die fysiek nog bestaan.
Wonen in de middeleeuwen Hoe zag een gemiddeld middeleeuws huis er vroeger uit: boerenwoningen, standsverschillen in de stad, vanaf de 14e eeuw ook stenen huizen voor iedereen. etc.
Eten en drinken in de middeleeuwen Alles komt aan bod valkerij, voetboog, vangkuilen voor vis, lokherten, lijmstokjes, kippen en bijenvolken, warmoes en fruit, bier etc.
Wonen in de prehistorie Beschrijvingen van reconstructies van hutten, tenten en huizen hoe de mens leefde in het Mesolithicum (Midden Steentijd), het Neolithicum (Nieuwe Steentijd) de Bronstijd en de Ijzertijd.
Agrarisch erfgoed boerderij typen Classifictie van verschillende type boerderij, mooie illustraties: Noordelijke groep boerderijen, het Hallehuis, Dwarshuisgroep, De Schuurgroep
De mens en landschappen Het zeeklei-, rivierklei- en duinlandschap, de invloed van de ijstiujden, het klimaat en ook nog de Geologie van Nederland etc.
Rites de passagetrouwen geboorte en dood de zgn overgangsrituelen bij belangrijke gebeurtenissen als geboorte, puberteit, huwelijk, menopauze, begrafenissen etc. Antropologische term
Thema’s uit
het leven: wonen werken vrije tijd Economie en maatschappij, de Koloniën, Oorlog, Politiek en het koningshuis, het geloof van de Nederlander, ook thema's Kunst en Cultuur zoals schilders, beeldhouwers, tekenaars en ontwerpers vanaf de 16e eeuw, poezie en proza, Kledingontwerp als kunst, Theater en musiek etc.
De Romeinse Forten en andere vestingwerken De limes ( spreek uit lie-mes) was het grenspad van het Romeinse Rijk: Limes in Nederland, de plaatsen langs de limes en het laatste nieuws etc.
Gedigitaliseerd Gelderse Beeldcollectie zo'n 60.000 ansichtkaarten, foto's, kaarten en gravures met topografische afbeeldingen, waaronder 4000 afbeeldingen van kastelen, pech want je moet wel naar Arnhem totdat auteursrechten duidelijk is.
Alles over de VOC Kenniscentrum VOC van 1602. Informatie over de oprichting, de Kamers, de schepen, de gewesten, de producten, kaarten, participern in het kapitaal, JPCoen, onderzoek naar flora en fauna, vrouwen en huwelijke, de slavernij en de slavernijhandel, Australië.
Gevelstenen Voor 1800 werd de ligging van een pand omschreven door te verwijzn naar de gevelstenen, het waren reclameborden en geven tevens informatie over cultuur, economie, religie en politiek. Een overzicht van 1100 Amsterdamse gevelstenen aan de openbare weg te bewonderen.
collectie Simon van Gijn Huis van Gijn Een prachtige ontdekkingstocht: honderd jaar terug, hoe was de dag vn een dienstmeid, wat stond erop het menu, hoe dek je een tafel, een binnenkijkje.
hofjes in Amsterdam Bwas bejaardenzorg en sociale woningbouw, gebouwd achter de bebouwing van de straateschrijving, een tour etc. over de hofjes in Amsterdam. Het
17e eeuwse panden Amsterdam De wereldberoemde grachtengordel werd toen aangelegd. Deze uitleg /uitbreiding was noodzakelijk vanwege de enorme toename van de bevolking toendertijd.
School tv Beeldbank Naast de schooltv bijdragen, gerangschikt op leeftijd, ook quizzen, interactieve tijdlijnen en interactieve schoolplaten, thematische afspeellijsten voor het primair en voortgezet onderwijs,muziek in de klas, lesmateriaal.
Openluchtmuseum Het Hoogeland Hier komt het verleden tot leven in het hart van het Noord-Groninger dorpje Warffum. Ga 100 jaar terug in de tijd.Wonkamers, slaapkamers en werkplaatsen.
Openluchtmuseum Erve Kots hier ondervind je hoe de boer vroeger woonde en werkte, incl. vee en familie. Aandacht voor werktuigen en ambacht, de machines en huisindustrie, verder een Rosmolen en de houtzagerij,
Kenniscenrtrum immaterieel erfgoed Overal is immaterieel erfgoed, denk maar aan Koningsdag, heggenvlechten, de pride in Amsterdam, Fierljeppen, klompen met de hand maken. Levende cultuur, tradities, vaardigheden en rituelen die mensen koesteren en doorgeven van generatie op generatie.
Biografieën Mondriaan De CKplus Piet Mondriaan site met biografieën, info over Mondriaan en de Stijl, zijn tijdgenoeten, filmpjes en video's, zijn werk en educatie.
Museum Ons
Lieve Heer op Solder Verscholen in het hart van Amsterdam bevindt zich Museum Ons'Lieve Heer p Solder, grachtenhuis uit de 17e eeuw met historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes om te eindigen in een complete kerk op zolder.
Librije St. Walburgiskerk Zutphen Een onderdeel is de wereldberoemde LIBRIJE, een unieke openbare kettingbibliotheek die in de periode 1561-1564 werd gebouwd.Doel de mensen voor het ware geloof te behouden.
Museum stoomtram Hoorn Medemblik De stoker gooit kolen op het vuur en je rijdt door het Wesfriese landschap. De spoorlijn uit 1887 tussen Hoorn en medemblik is uniek, veel oude stationsgebouwen en bruggen van toen zijn bewaard, ga terug met het museumschip uit 1956
Spoorwegmuseum Utrecht Hier ontdek je hoe de trein de wereld veranderde, een echt station, een theater, spannende attracties, tentoonstellingen en heel veel "spoor".
Alles over de defensie Marine, luchtmacht, landmacht en marechaussee. Verder informatie over materiaal, missies oefeningen en de militaire geschiedenis.
Vesting Museum Naarden Een bolwerk in de geschiedenis, als onderdeel van de waterlinie, Napoleon, het museum met zijn collectie en natuurlijk de stad Naarden-Vesting zelf
spelletjes rond 1900
beschreven de geschiedenis van sport en spel als vrije tijds besteding, ook veel informatie over het dagelijks leven en vervoer en reizen rond 1850-1900
Overzicht Cultuur Historische Stadswandelingen Sommigen zijn gratis, anderen tegen een kleine vergoeding, velen te downloaden, incl. stadsgidsen, en beeldenroutes. Gerangschikt op plaatsnaam of provincie.
stadsarchief
Amsterdam Archieven, tentoonstellingen, genealogie, onderwijs en prachtige themasites als Razzia's 1941, Amsterdam en Slavernij, de stadstekenaar van Amsterdam
Namen van toen onderzoek en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. De verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vorm geven: Het Meertens Instituut
genealogie voor po en vo bijvoorbeeld stamboomonderzoek, een lessenserie waarin men een stamboom van de eigen familie maakt en dit verwerkt in een animatiefilmpje.