|
RondOm KRANENBURGH, culturele buitenplaats in Bergen Noord-Holland
Je komt langs De Ruïnekerk, het Huis met de Pilaren en de uit de 17e eeuw stammende voorgevel van het Sterkenhuis als je vanuit het centrum van het stadje naar het museum loopt. Aan de prachtige Hoflaan ligt de kapitale historische villa waarin KRANENBURGH is gehuisvest. Dichterbij gekomen zie je de prachtige nieuwbouw, de reden van ons hernieuwde bezoek aan het museum.
|
|
Het Gebouw Het museum is gehuisvest in de historische villa van de familie Van Reenen en stamt uit de negentiende eeuw (1882). In 1993 werd op initiatief van de Bergende kunstenaars Karel Colnot, David Kouwenaar en Kees den Tex Museum Kranenburgh geopend. De Nieuwbouw is in 2013 opgeleverd. Het is een ontwerp van Dirk Jan Postel en kent veel glaspartijen, 1 bouwlaag met ondergrondse tentoonstellingsruimten. Door de nieuwbouw is museum Kranenburgh de culturele buitenplaats van Bergen geworden. Naast beeldende kunst is er ook ruimte voor debat, muziek, poëzie en film. |
De Bergense School en de generaties daarna, het Kunstenaarscentrum Bergen Bergen is in de 19e en 20e eeuw een echte kunstenaarskolonie. De kunstenaars die tot die school worden gerekend zijn Dirk Filarski en Henri Le Fauconnier. Ze werken in een figuratieve, expressionistische stijl en gebruiken vooral donkere tinten. Tot de generaties daarna behoren Charley Toorop, John Rädecker en Edgar Fernhout. Meer dan vijftig jaar geleden richtten een aantal van hen Kunstenaarscentrum Bergen (KCB) op: schilders, componisten, schrijvers, muzikanten, theatermakers, tekenaars, fotografen, beeldhouwers en keramisten. Verschillende activiteiten werden georganiseerd waaronder tentoonstellingen. Uitgebracht werden literaire bundels en lp’s. De initiatief nemers waren Charley Toorop, Adriaan Roland Holst en Constant Nieuwenhuis. Het KCB is nu in KRANENBURGH gevestigd.
|
De collectie Het museum kent een boeiende collectie kunst en cultuurhistorische objecten. Hieronder bevindt zich veel werk van kunstenaars van De Bergense School, maar ook van hedendaagse schilders, beeldhouwers, fotografen, architecten, dichters en componisten, onder wie Colnot, Gestel, Filarski, Lucebert, Le Fauconnier, Mommie Schwarz, Piet Wiegman, Jan Sluijters e.v.a.. Grafiek is er van Bernard Essers en Lucebert, in de beeldentuin is werk van Jan Toorop en JW Rädecker.
|
|
|