|
CKV-VO CULTURELE DOE ACTIVITEITEN: FOTO, FILM, VIDEO, MEDIA, ICT bronnen en educatieve activiteiten en tips voor zowel docent als student VO |
Klik hier voor de docentenagenda en de nieuwste educatieve activiteiten van musea ed.
Media, Fotografie, Film en Video en ICT-internet
Naslag- Bronnen- en info- sites algemeen Fotografie, Film en Video
Beeldbank School TV
CKafe Fil portal CKV
Docententraining iPad en het onderwijs: een hot item
EYE geeft meer dan 150 films vrij op OpenBeelden.nl nieuw**
Kijk-goed.eyefilm.nl is een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie.
Filmeducatie.nl, Ontdek de beste films met les of programma in de klas. - leerlingen en docenten van alle onderwijsniveaus is gebundeld en eenvoudig te vinden.
Filmfestival overzicht
Website Film in Nederland
De Filmkrant
Films en acteurs
Geheugen van Nederland fragmenten, foto’s ed
Historische films
In de bioscoop nieuw*
Infoblokken voor CKV
films en acteurs Nederland
Netherlands Cinema History
Oorlog in Blik
Alg. Educatieve Activiteiten Sites met workshops, lespakketten, etc.
Beeldbraken, complete te downloaden opdrachten/modules incl. verdiepingsopdrachten PO en VO nieuw**
Amsterdam Nederlands Instituut voor Mediakunst vh. Montevideo educatief
At your School, interactieve speelfilm bij u op school
Lesplannen Mediawijsheid Beeld en Geluid en mooie workshops
Filmevenement Met leerlingen in één dag een korte speelfilm maken.
Dichtvorm met 10 films
Nieuw digitaal pakket voor het onderwijs: NieuwsMakers
iPad Filmfestival op school
Docschool lessen, workshops films
DROPSTUFF.nl filmworkshops
Filmfestival jongerenprogramma
Filmsport, maak je eigen film
Amsterdam Foam Fotografiemuseum Educatie nieuw**
Educatie met FOAM. VMBO, VO, PO en docentenworkshop nieuw*
NEDERLANDS FOTOMUSEUM BIEDT GRATIS ONLINE FOTOGRAFIEONDERWIJS
FILMTRIPS BRUSSEL nieuw
LES 2.0 biedt digitaal leermateriaal aan voor het voortgezet onderwijs
Beeld en Geluid Educatieve programma
HOLY Animatieworkshops: Clips voor Vrijheid en Clips voor Duurzaamheid -nieuw
IDFA
Formats workshops en projecten IDFA en de frisse blik PO/VO, beschikbare DocFilms - overzicht
IDFA Vernieuwde website IDFA voor het po en vo onderwijs
IJver workshops film
Lezing (gratis) Jan Geerling over InZicht Raakvlakken: toerisme,fotografie, video, computer nieuw
IDFA Schoolvoorstellingen in de klas FILM
Lees mij! Film Workshop
The MusicZone workshops
Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) educatie is nu Filmeducutie.nl
Nederlands Instituut voor FILMEDUCATIE vmbo
Noorderlicht Lespakket educatie lessen en workshops
naar de film bij Pathé. Docenten in het voorgezet onderwijs kunnen klassikaal en individueel gebruikmaken van speciale schoolprogramma’s nieuw
Teleblik presenteert Movietrader: de eerste educatieve ‘bronnengame’ voor het onderwijs
Educ.Activiteiten in Musea ed. Plaatsgebonden
De educatieve afdeling van EYE ontwikkelt educatieve filmprogramma’s, workshops, lesmaterialen en rondleidingen in het filmmuseum in Amsterdam.
EYE biedt workshops speciaal ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs.
Amsterdam Filmtrips Filmmuseum Amsterdam Amsterdam Filmmuseum: is nu EYE Film Instituut Nederland
Amsterdam FOAM Fotografiemuseum Amsterdam educatie aanbod
Amsterdam Nederlands Instituut voor Mediakunst vh. Montevideo educatief
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid educatie
De creatieve Code een leerlijn creatief programmeren voor het VO
Den Haag Filmhuis Den Haag educatief programma VO .
Den Haag Fotomuseum
Den Haag Omniversum Omniversum Lesmateriaal
Rotterdam – Nederland: Digital Playground in het nieuw!
FilmTrips Brussel
Haarlem Spaarnestad Photo educatie VO
Beeld en Geluid Educatieve programma
Rotterdam digital playground workshops
Rotterdam Nederlands Fotomuseum Workshop Zoom in op het verleden
Rotterdam Fotomuseum Educatie VO
Rotterdam Nederlands Fotomuseum aanbod . educatie
Venlo Limburgs Museum kijkwijzer fotografie
| | |
Beeldbank School TV educatie VO lees meer *Ruim 100 verschillende ‘clips’ op de beeldbank van Schooltv. Zoo ok: Film, televisie en radio [5] a)Computerkunst [1] b)Filmgenres [2] c)Televisiegenres [2] Fotografie [6] a)Beroepen en technieken [2] b)Genres [4]
algemeen Portal CKV CKV Portal * Een prachtige en overzichtelijke portal waar je als CKV student aardig mee uit de voeten kunt. Je zoekt vanuit de titel van een pagina.
iPad en het onderwijs: een hot item Docententraining lees meer *Steeds meer scholen zoeken uit praktische overwegingen naar aanbod voor grote groepen en het liefst op school. Vaak moet het passen in een projectweek. Digital Playground gaat daar in mee en presenteert: DP Op School voor groepen vanaf 80 leerlingen. Door gebruik te maken van de iPad als mobiele filmstudio is het mogelijk om met behoorlijk grote groepen tegelijk op school bezig te zijn met een mediawijze filmworkshop. Omdat projectweken vaak een thema hebben laten wij ons graag verrassen door uw vraag en denken we met u mee over een passende invulling. We hebben al enkele projecten gedaan en weten wat er mogelijk is! Dus als u helaas niet naar ons mooie medialab kunt komen, dan komen wij toch naar u! Neem eens contact op en we kijken wat de mogelijkheden zijn. Informatie, bel 010-4126031 of mail naar info@digitalplayground.nl.
EYE geeft meer dan 150 films vrij op OpenBeelden.nl lees meer *EYE geeft meer dan 150 films vrij op OpenBeelden.nl Vanaf heden geeft EYE ruim 150 integrale films uit zijn collectie vrij op een eigen portal op de website Open Beelden (eye.openbeelden.nl). Ze zijn daarmee niet alleen te bekijken, maar ook gratis beschikbaar voor hergebruik, bijvoorbeeld op Wikipedia of in nieuwe creatieve werken. Het betreft een serie vroege Amerikaanse films, een tiental bioscoopjournaals en een reeks stedenfilms, gemaakt door filmpionier Willy Mullens. Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt of geremixt kunnen worden. Films uit de collectie van EYE zijn nu al op diverse websites te bekijken, maar op Open Beelden biedt het museum de gebruiker de mogelijkheid om ze te downloaden, inclusief toestemming voor hergebruik van het materiaal. De collectie die EYE op de portal beschikbaar stelt zal de komende jaren groeien. De films zijn gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst.
Kijk-goed.eyefilm.nl is een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. lees meer *De vernieuwde website Kijk-goed.eyefilm.nl is een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Kijk-goed wijst docenten, opvoeders en culturele instellingen de weg in het overvloedige aanbod aan kinder- en jeugdfilms en geeft de geschiktheid van films aan voor de onderwijspraktijk. Op Kijk-goed.eyefilm.nl staan nu meer dan 200 films in de zoekmachine, zorgvuldig geselecteerd door de afdeling educatie van EYE. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld met interessante titels die voorbij komen, zowel oud als nieuw. Bij elke film is aangegeven voor welke doelgroep deze geschikt is, bij welke onderwijsthema’s/vakgebied de film aansluit en welke filmaspecten bijzonder zijn. Waar mogelijk wordt verwezen naar lesmateriaal. Uiteraard staat de kijkwijzer bij elke film vermeld.
Filmeducatie, ontdek de beste films met les of programma in de klas. lees meer * filmeducatie.nl is vernieuwd! Met filmeducatie krijgen leerlingen alle vaardigheden mee, die ze nodig hebben om volop te participeren in een maatschappij waarin beeldcultuur leidend is. Daarom zetten meer dan 200 betrokken film- en onderwijsprofessionals zich in om filmeducatie een structurele plek te geven in het onderwijs, met als doel: dat alle leerlingen film leren spreken.
algemeen Filmfestival Filmfestival site De site van het Nederlands Filmfestival.
Website Film in Nederland lees meer *Website Film in Nederland brengt de vroege Nederlandse film tot leven. Op de nieuwe website zijn gratis films te bekijken en opmerkelijke verhalen te lezen, van de eerste vertoning van Gestoorde hengelaar in 1896 tot een typiste die het schopte tot filmster.
Filmkrant De Filmkrant De site van de grootste filmkrant van Nederland. Kan je recensies vinden van en interviews over alle Nederlandse films van de afgelopen tien jaar.
films en acteurs films en acteurs Eén van de beste en meest complete filmsites op het net. Altijd al willen weten in welke films of series die ene acteur gespeeld heeft? Kan je hier vinden!
Geheugen van Nederland met honderden fragmenten, foto’s ed. lees meer *Het Geheugen van Nederland is een grote digitale verzameling van illustraties, foto's, teksten, films en audiofragmenten, allemaal van eigen bodem. Op zoek naar afbeeldingen over een specifiek onderwerp? Gebruik de rode zoekbalk voor een snelle of uitgebreidere zoekopdracht. Verkennen Ontdek wat Het Geheugen te bieden heeft: kies een thema of collectie uit de lijst, of bezoek een van de webexposities.
Historische films Site van Histoforum met Historische Films *Via Albert van der Kaap van Histoforum s ontvingen we informatie over de volgende historische films: Animal Farm (met opdrachten), De historische film als praktische opdracht met opdrachten van Jan van Oudheusden The WAVE (op DVD, albert van der Kaap maakte de opdrachten Goodbeye Lenin met DIA onderwijsmateriaal (14 pagna's) Daens, Albert maakte ook hier opdrachten bij Een opsomming van heel veel historische film site. <
In de bioscoop lees meer * Indebioscoop bespreekt alle nieuwe films en toont de trailers. Tevens zijn op deze jongste filmsite van Nederland veel recensies te lezen en blijf je uitstekend op de hoogte door interessant filmnieuws.
Infoblokken voor CKV lees meer *Op zoek naar informatie voor je werkstuk of presentatie? Klik op een thema om te kijken welke infoblokken er zijn. Daaronder zie je welke dossiers we over dit vak hebben.
films en acteurs Nederland films en acteurs Nederland Het Nederlandse equivalent van de IMDB: vooral als je iets gedetailleerder wilt zoeken.
Netherlands Cinema History Cinema History * Bioscoopgeschiedenis van Nederland. Met alle bioscopen die ooit ergens in Nederland hebben gestaan, vanaf het eerste begin tot de dag van vandaag. Met namen van mensen en bedrijven die in deze bioscopen actief zijn geweest, toen en nu. Meer dan 1500 bioscopen, meer dan 3100 mannen en vrouwen, in 400 steden, van 1906 tot heden. Hier vind je de filmgeschiedenis van je eigen stad. Site van Karel Dibbets
Oorlog in Blik lees meer * Oorlog in Blik : een geavanceerde zoekmachine met duizenden films en geluidsfragmenten uit WOII online. Het is een zo volledig mogelijk overzicht van alle films en geluidsopnamen uit de Tweede Wereldoorlog die in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden zijn gemaakt. Oorlog in Blik neemt daarbij ook de voorgeschiedenis (vanaf 1933) en de nasleep (tot 1950) mee. Niet alleen materiaal dat bij archiefinstellingen ligt, wordt geïnventariseerd; ook materiaal van particulieren dat op zolders wacht op ontdekking, wordt meegenomen.
Beeldbraken, complete te downloaden opdrachten/modules incl. verdiepingsopdrachten PO en VO lees meer * Het project Beeldkraken heeft als doel om jongeren beter om te leren gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Op de website staan modules met allerlei verschillende thema’s voor het niveau van bovenbouw PO tot bovenbouw VO. Bij iedere afbeelding, afkomstig uit de afbeeldingencollectie van Atlas van Stolk, staan vragen om jongeren kritisch te leren kijken. Naast deze vragen zijn er bij iedere afbeelding verwerkingsopdrachten en verdiepingsopdrachten die aansluiten bij de vakken geschiedenis, CKV, maatschappijleer of Nederlands. Op deze manier kan kritisch kijken gemakkelijk én gratis toegepast worden bij al bestaande vakken.
At your School, interactieve speelfilm bij u op school lees meer *At your School, interactieve speelfilm bij u op school Na het eerste succesvolle seizoen in Amsterdam gaat de interactieve speelfilm At Your School nu ook steeds vaker het land in. At Your School (scenario en regie Dick van den Heuvel) is een gijzelingsdrama dat zich afspeelt op school: de controversiële lesmethode van een docent leidt tot een reeks dramatische gebeurtenissen, waarna leerlingen het recht in eigen hand nemen. En wat maakt deze film nou precies zo’n bijzonder schoolproject? In At Your School spelen niet alleen professionele acteurs als Genio de Groot (uit o.a. Het Zakmes) en Sergio Hasselbaink (uit o.a. Sonny Boy). Ook leerlingen krijgen de kans om in de film mee te spelen! Tijdens workshops voor en achter de camera maken leerlingen zelf opnames, animaties of spelen een belangrijke rol op film. Wat zijn de basisprincipes en fijne kneepjes van het filmmaken? Hoe maak je een animatie? En waar moet je als acteur op letten bij camera-acteren? De fragmenten die met en door de leerlingen worden opgenomen, monteren we later in de bestaande film. Samen vormt het een geheel; leerlingen staan naast bekende acteurs en spelen de sterren van de hemel. De film wordt, indien gewenst, vertoond in Bioscoop het Ketelhuis en er is een prijs voor de beste bijdrage. Dit project kan overigens ook worden uitgevoerd voor docenten. Lengte: workshops 100 minuten, filmvertoning 40 minuten.
Lesplannen Mediawijsheid Beeld en Geluid lees meer * Media spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. We kunnen haast niet meer zonder en onze communicatie is ingrijpend veranderd. Dit raakt alle lagen van de bevolking, in alle fases van het leven. De term Mediawijsheid staat voor de verzameling competenties die men nodig heeft om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. Binnen Mediawijzer.net is Beeld en Geluid het nationaal clubhuis mediawijsheid. Mediawijsheid competentiemodel De impact van media is zo groot dat in 2008 het landelijk expertisecentrum Mediawijzer.net is opgericht op initiatief van OCW. Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Mediawijzer.net heeft een mediawijsheid- competentiemodel ontwikkeld waarin 10 concrete en bruikbare competenties benoemd worden die nagestreeft kunnen worden door iedereen in het mediawijsheidsveld: Beeld en Geluid is dé plek voor de leukste workshops rond mediawijsheid. Bij ons leer je over de werking van media en hoe je er gebruik van kunt maken. Wij geloven dat je het meeste leert door zelf te doen, dus je gaat altijd zelf aan de slag. Van primair tot hoger onderwijs en voor (toekomstige) docenten en onderwijsprofessionals bieden we programma’s op maat. En als je niet naar ons kunt komen, komen wij naar je toe. lees meer en zie aanbod incl. alle workshops
Filmevenement Met leerlingen in één dag een korte speelfilm maken lees meer *CKVideo: Filmworkshops voor het voortgezet onderwijs Met CKV-leerlingen in één dag een korte speelfilm maken? Dat kan met de nieuwe CKV filmworkshops: ChannelWE, Krimi en The Golden Case. Onder professionele begeleiding van ervaren filmmakers gaan leerlingen in camerateams zelfstandig aan de slag. Er wordt gewerkt met storyboards, camera’s met losse microfoon en spannende rekwisieten.Na een plenaire opening in de aula wordt er in de lokalen gewerkt aan een verhaal (scenario) en geven we een camera-instructie. Vervolgens wordt er gefilmd en gemonteerd. De filmworkshop eindigt om 15.00 uur met een filmpresentatie op het witte doek en de beste korte film wordt op YouTube geplaatst. Dit programma is geschikt voor kleine en grotere groepen tot 100 leerlingen. Filmevenement Workshops filmen Voor het voortgezet onderwijs en CKV projecten Waarbij leerlingen in een dagprogramma een korte film bedenken en gaan maken. Uitgangspunt is dat de leerlingen zelf filmen en – onder deskundige begeleiding- de basisprincipes van de cameratechniek en de beeldtaal onder de knie krijgen. We voeren het filmprogramma uit op de school, en we kunnen daarbij grote groepen leerlingen (tot ong. 125 lln.) instrueren en aan het werk zetten. We werken met 18 filmcamera’s, een instructiefilm, interessant lesmateriaal en een docentenhandleiding voor de meewerkende docenten. Om het compleet te maken nemen we een grote hoeveelheid theaterkostuums en spannende attributen mee, die de leerlingen tijdens de opnamen kunnen gebruiken.
Dichtvorm Dichtvorm website * In DICHT/VORM klassiekers zijn tien hoogtepunten uit zeshonderd jaar poëziegeschiedenis verbeeld in tien animatiefilms van twee en een halve minuut. De filmmakers kregen daarbij de opdracht zich voor de stijl te laten inspireren door de beeldende kunst uit de tijd van het gedicht. Het resultaat is een bijzondere en verrassende serie abstracte, figuratieve, verhalende, associatieve en bovenal poëtische films. DICHT/VORM klassiekers is een multimediaal project dat bestaat uit: - De tien films en een documentaire voor vertoning in de bioscoop en op televisie. De documentaire van ruim 25 minuten geeft een kijkje achter de schermen.
Nieuw digitaal pakket voor het onderwijs: NieuwsMakers VO lees meer * Nieuw digitaal pakket voor het onderwijs: NieuwsMakersNieuws in de klas introduceert in samenwerking met KlasseTV en Teachers in Media de multimediale toolkit ‘NieuwsMakers’. NieuwsMakers is een digitaal pakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs en is vanaf nu beschikbaar via KlasseTV en LesTV. Met behulp van het pakket maken leerlingen zelf nieuws en publiceren dit in hun eigen online nieuwsmedium, de Nieuwstool. NieuwsMakers wordt kosteloos aangeboden en is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Fonds 21 en Stichting Democratie en Media. Met het online lespakket kunnen leerlingen op basis van persoonlijke interesses hun eigen (hyper)lokale nieuwsproductie maken. Door analyses van actuele nieuwsuitingen te maken, leren zij kritisch kijken naar nieuwsmedia en krijgen ze meer vat op betrouwbaarheid van bronnen. De doelstelling is dat leerlingen betrokken raken bij hun eigen omgeving en werken aan taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap. Het online pakket bestaat uit een toolkit met overzichtelijke informatie en checklists over journalistiek en burgerschap, instructievideo’s en de Nieuwstool. Leerlingen gebruiken daarbij actuele nieuwsmedia. Het gereedschap wordt in de les gebruikt aan de hand van zes of tien lessen waarin leerlingen zelf online nieuwsproducties gaan maken. Leerlingen maken kennis met verschillende nieuwsgenres zoals een betoog, nieuwsbericht, column, fotoreportage en nieuwsvideo. Daarnaast leren ze interviewtechnieken. Alle nieuwsproducties worden in een redactievergadering besproken waarbij leerlingen zelf keuzes maken over de presentatie en de nieuwswaarde van hun bericht. In de Nieuwstool publiceren ze de gezamenlijke producties die ze vervolgens kunnen delen en verspreiden via sociale media. NieuwsMakers is vanaf nu kosteloos beschikbaar via KlasseTV en LesTV
iPad Filmfestival op school lees meer * iPad Filmfestival op school Bent u niet in de gelegenheid om naar Rotterdam toe te komen met uw schoolklassen of organiseert u dit voorjaar een activiteitendag of projectweek op school? Voor groepen vanaf 80 leerlingen komen wij graag naar uw school toe met het iPad Filmfestival! Leerlingen filmen en monteren met de iPad hun eigen filmtrailer. De workshop wordt aan het einde feestelijk afgesloten met het terugkijken van de trailers. In Rotterdam verzorgen wij deze workshop voor grotere groepen in samenwerking met Cinerama Filmtheater.
Docschool lessen, workshops films lees meer * DOCSCHOOL ONLINE IDFA selecteert de beste documentaires voor het onderwijs. Als u zich inschrijft voor Docschool Online dan heeft u toegang tot deze selectie met bijbehorend lesmateriaal. IDFA biedt docenten kosteloos toegang tot de allerbeste documentaires voor in het onderwijs middels haar online platform Docschool Online. Bij alle films in de Docschool Online collectie is lesmateriaal beschikbaar, dat ingelogde docenten kunnen downloaden vanaf hun gratis Docschool Online gebruikersaccount. Veel documentaires beschikken over filmspecifiek lesmateriaal, dat in de meeste gevallen is ontwikkeld in samenspraak met de producent of filmmaker. Voor bij de films die (nog) niet beschikken over dergelijk filmspecifiek lesmateriaal heeft IDFA een algemene lesbrief voor zowel primair als voortgezet onderwijs samengesteld. Daarnaast ontwikkelen we ook lesbrieven en online opdrachten in samenwerking met verschillende partnerorganisaties. Het algemene lesmateriaal en de online opdrachten zijn voor zowel docent als particulier liefhebber hieronder gratis te downloaden! Workshops Analyse, praktijk en reflectie vormen de kern van de workshops en projecten die IDFA aanbiedt. En wie kan meer enthousiasmeren en inspireren dan een filmmaker zelf? Samen met hen is een aantal workshops ontwikkeld, die bovendien altijd in samenspraak met de deelnemende school wordt vormgegeven.
DROPSTUFF.nl filmworkshops lees meer * DROPSTUFF.nl filmworkshops Welkom bij ons educatieprogramma ‘Alles tussen kunst en kermis‘. DROPSTUFF ontwikkelde een zestal nieuwe workshops, geïntegreerd met het prijswinnende mediakunst-project De Koude Kermis. Op deze pagina leest u meer over deze workshops Als mediakunst-collectief, gevestigd in Hilversum en Soesterberg, bedenken, realiseren en presenteren wij projecten waar zélf ontdekken centraal staat. Als pioniers in publieksgerichte mediakunst en ontwerp hebben we ruime ervaring in het vertalen van inhoudelijke verhalen naar interactieve belevingen voor brede doelgroepen. Al sinds 2008 geven we door heel Nederland workshops op het gebied van mediacultuur en mediawijsheid.. De Koude Kermis het doorlopende project ‘De Koude Kermis‘ scheppen we een interactieve omgeving waar volkscultuur, kunsten, erfgoed en nieuwe technologieën vloeiend door elkaar heen bewegen. Traditionele kermisattracties, zoals iedereen die kent, worden verbonden aan de verhalen van morgen, de verbeelding van creatieve processen en de verwondering over nieuwe technologische mogelijkheden. Met het totaal vernieuwde educatieprogramma ‘Alles tussen kunst en kermis‘ bieden we zes nieuwe, uitdagende workshops aan. Door middel van originele opdrachten prikkelen deze workshops de leerlingen om aan de slag te gaan met inhoud, reflectie en participatie. De focus ligt op ‘Cultuur & Media’ en sluit aan op de vakgebieden mediawijsheid, beeldende vorming en 21e-eeuwse vaardigheden. De workshops zijn daarnaast bijzonder goed in te zetten voor projectdagen voor de hele school. Boek nu workshops ‘Alles tussen kunst en kermis’ voor in het voorjaar Onze workshops bieden we op twee locaties aan: op school én op locatie in Soesterberg. Dat laatste kan op onze nieuwe locatie Kermis op de Basis. Dit is onze spectaculaire experience in een vliegtuigshelter uit de Koude Oorlog op de voormalige vliegbasis in Soesterberg, centraal gelegen langs de A28 tussen Utrecht en Amersfoort.W ilt u liever een (aanvullende) workshop op school? Wij denken graag mee over de mogelijkheden. Al onze workshops kennen zowel een theoretisch als een praktisch element, met veel ruimte voor het in de praktijk brengen van de opgedane kennis. De workshops worden gegeven door een team van jonge en gedreven professionals met kennis van zaken. Heisessies en teamdagen Kermis op de Basis is gevestigd in een van de 800 m2 grote ‘shelters’, waar in de tijd van de Koude Oorlog gevechtsvliegtuigen 24/7 klaar stonden voor vertrek. Nu is shelter 610 volledig ingericht als interactieve experience met installaties van het project De Koude Kermis.
Filmfestival Jongerenprogramma Filmfestival site In een wereld waarin overal om ons heen bewegende beelden te zien zijn, is bedrevenheid in het onderzoeken en interpreteren hiervan essentieel. Het NFF wil mediawijsheid stimuleren, o.a. door het aanbieden van gratis lesmateriaal, nagesprekken met makers en het organiseren van workshops door filmprofessionals. Voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs vind je op het Nederlands Film Festival voor elk leerjaar met zorg geselecteerde recente en relevante films, vaak omlijst met een voorfilm en altijd met een nagesprek. In samenwerking met Eye Filmmuseum ontwikkelt het NFF lesmateriaal dat gratis beschikbaar wordt gesteld. Hiermee kunnen docenten het onderste uit de kan halen wat betreft de educatieve waarde van het festivalbezoek, want het bevat zowel handvaten ter voorbereiding op het bezoek als suggesties en verwerkingsopdrachten voor na afloop. Het materiaal bestaat uit een docentenhandleiding en een les voor op het digibord. Het lesmateriaal bij de films uit het educatieprogramma is hieronder te downloaden. Lesmateriaal van voorgaande jaren Via onderstaande links zijn de docentenhandleiding (‘lesmateriaal’) en de powerpoints (‘presentatie’) per filmtitel te downloaden. Voor een aantal filmtitels is op deze pagina, in verband met de in het lesmateriaal opgenomen filmfragmenten, alleen een inleiding beschikbaar en staat het lesmateriaal op een beveiligde website. De geheime link en het wachtwoord kunnen kosteloos worden opgevraagd bij NFF Educatie. De lessen voor het primair onderwijs sluiten aan bij kerndoelen 54, 55, 56 voor het basisonderwijs. De lessen kunnen ingepast worden in het bestaande onderwijsprogramma en kunnen bijvoorbeeld gekoppeld worden aan vakken als Nederlands, oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie. Waarom film kijken met de klas? Media zijn tegenwoordig overal en bepalen mede hoe leerlingen hun omgeving ervaren. Het is daarom belangrijk dat leerlingen leren omgaan met media, dat ze begrijpend leren kijken en media leren gebruiken. In schoolverband een bijzondere film kijken in een filmzaal, met een inleiding en nabespreking, is daarom zowel leuk als leerzaam.NFF Educatie selecteert niet alleen films waar je naar toe kunt met de klas, maar geeft ook suggesties waarmee je de filmvoorstelling vooraf en achteraf kunt bespreken. Daag leerlingen uit om op de film en het maakproces te reflecteren, hun mening te verwoorden, te luisteren naar andermans mening en zelf aan de slag te gaan als maker. Contact:Vragen of suggesties? Mail ons via educatie@filmfestival.nl of bel naar 030-2303800.
Filmsport, maak je eigen film lees meer *Altijd al je eigen film willen maken? Filmsport geeft je de vrijheid om zelf een film te produceren waarin jij en je vrienden, familieleden of collega’s een rol spelen. Nou ja vrijheid… er zijn wel een aantal regels, want het heet niet voor niets Filmsport.Hoe je hier mee omgaat is helemaal aan jou. Wat doe jij bijvoorbeeld bij de workshop Improvisatiefilm wanneer je een rol afzetlint in je handen geduwd krijgt met de opdracht om hier een romantische film over te maken, gebaseerd op het spreekwoord “op ieder potje past een dekseltje”? Bij Improvisatiefilm spelen jij en je team zelf de hoofdrol. Eng? Een beetje, maar met een lef, creativiteit en een goede samenwerking kom je een heel eind. Leuk? Niet te filmen zó leuk! Filmsport biedt ook professionele teambuilding workshops op maat aan in samenwerking met Solon Teambuilding. Vraag naar de mogelijkheden voor uw team! Ga voor een compleet overzicht van de Filmsport mogelijkheden, verhuur van het medialab en presentatie opties naar de Filmsport Website!
Amsterdam Foam Fotografiemuseum Educatie lees meer * Foam Fotografiemuseum Amsterdam laat leerlingen met de methodiek Stop…Kijk…Klik! zien en ervaren hoe je een bijzondere foto maakt. Fotograferen kan iedereen. Een foto maken is zo gedaan. Met je mobiel, laptop of digitale camera hoef je alleen te klikken en de foto is gemaakt. Maar hoe maak je een bijzondere foto? Geen snapshot, maar een foto die meer is dan een snel kiekje? Niet door het gebruik van een luxe fotocamera, een professionele studio of Photoshop, maar door goed te kijken vóórdat je de foto maakt. Het gratis lesmateriaal biedt docenten de mogelijkheid om fotografie toe te passen in hun les of zelf een les samen te stellen uit de aangeboden materialen die vrij toegankelijk zijn. DE DOCENTENHANDLEIDING (is te downloaden) Deze docentenhandleiding is een uitgebreid document waarin alle Stop…Kijk…Klik! informatie verzameld is. Foam adviseert de docentenhandleiding eerst door te lezen en vervolgens de bijlagen en de video’s te bekijken, waar aangegeven. Het lesmateriaal bestaat, naast deze docentenhandleiding uit: Vier inspiratievideo’s, voor PO / VO / Speciaal Onderwijs en in NGT. Vier opdrachtvideo’s, per niveau. Uitgewerkte voorbeeldfoto’s van professionele fotografen , fotografie- en evaluatieopdrachten en een begrippenlijst. De tijdsindeling voor de fotografieworkshop van 50 minuten en een uitgebreide beschrijving van de leerdoelen Extra: Drie verdiepende themavideo’s. Bij de lesonderdelen horen video’s, waar naar verwezen wordt op verschillende punten in de docentenhandleiding. De videos zijn te bekijken.
Samen met de online video’s vormt deze docentenhandleiding het lesmateriaal van Stop…Kijk…Klik! Het materiaal is geschikt voor leerlingen van 10 t/m 16 jaar en voor leerlingen van het Speciaal Onderwijs. Ook is het materiaal toegankelijk voor dove en slechthorende leerlingen, doordat een aantal video’s in Nederlandse gebarentaal met Nederlandse ondertiteling aangeboden worden.
FOAM workshops lees meer * Educatie met FOAM. 1) Rondleidingen voor alle leeftijden Fotografie is overal, maar wat maakt een foto nu bijzonder? Bij Foam leer je goed kijken en ga je zelf actief aan de slag met een digitale camera. Rondleiding Actieve rondleiding Fotografie is overal. Maar wat maakt sommige foto’s nou bijzonder? Maak... Workshop In de wijk Ken jij de buurt rondom je school? Zijn er plekken waar je veel komt,... Workshop Portretworkshop Je maakt vast wel eens een foto van iemand anders. Maar hoe zorg je... Workshop Proud to be… Maak kennis met de kracht van fotografie en laat met een bijzonder... Workshop Remake Treed in de voetsporen van beroemde fotografen door een foto uit de... Workshop Toekomstdromen Waar droom je van? Hoe ziet jouw leven eruit als je volwassen bent?... Workshop What’s your story? Wat is jouw verhaal bij de foto’s in Foam? Wij dagen je tijdens deze... Workshop Mediawijs: Buiten Beeld In deze workshop staat fotografie en sociale media centraal. Welke...
Fotoleren Online Lessen lees meer * NEDERLANDS FOTOMUSEUM BIEDT GRATIS ONLINE FOTOGRAFIEONDERWIJS Via de nieuwe website www.fotoleren.nl biedt het Nederlands Fotomuseum gratis online fotografieonderwijs. Fotoleren.nl is een gratis digitale leeromgeving met lesstof over fotografie voor leerlingen, studenten en fotografieliefhebbers. Fotografie is overal. Je vindt fotografie op mobieltjes, in de krant, op posters in de stad. Fotografie is echter niet vanzelfsprekend, er is veel over te vertellen en te leren. Fotografie-educatie kan mensen niet alleen anders leren fotograferen, maar ze ook leren anders te kijken. Op Fotoleren.nl kunnen docenten zelf pagina’s samenstellen geheel op maat voor hun leerlingen of studenten, inclusief bronnen en lessen. De weblessen staan op zichzelf, maar vormen ook een mooie voorbereiding of afronding op de rondleidingen of workshops in het museum. Aan de slag! Fotoleren.nl is helemaal gericht op actieve lessen waarbij het geleerde direct in de praktijk gebracht kan worden. Dit kan door middel van oefeningen en werkstukken die gratis online gemaakt, gepresenteerd en gedeeld kunnen worden. Een docent kan een les beoordelen maar ook andere bezoekers kunnen bijdragen leveren door hun oordeel en commentaar te geven op de gepresenteerde werkstukken.
Filmtrips lees meer * FILMTRIPS BRUSSEL Sinds enige tijd is, na FilmTrips Berlijn en FilmTrips Amsterdam, ook FilmTrips Brussel beschikbaar..De plattegrond van FilmTrips Brussel geeft een overzicht van 24 filmlocaties waar zowel Vlaamstalige als Franstalige films zijn opgenomen. Uiteraard zijn er bekende plekken bij, zoals de Grote Markt (Koko Flanel) en Manneken Pis (Manneken Pis, l''enfant qui pleut), maar ook het adres van het geboortehuis van Audry Hepburn en een tweetal gedenkbeelden ter herinnering aan de eerste filmvertoning in de Koningsgallerij en 100 jaar film in de Joseph Plateaustraat!Kortom: bekijk Brussel eens vanuit het gezichtspunt van een filmregisseur en dwaal na een bezoek aan het vernieuwde filmmuseum (Cinematek) door de straten van deze wereldstad! Zie voor meer informatie (voor docenten en leerlingen) en de mogelijkheid van het bestellen van de plattegronden op www.filmtrips.nl Beschikbaar in het Nederlands en Frans.
LES 2.0 biedt digitaal leermateriaal aan voor het voortgezet onderwijs lees meer *Het omvangrijke archief van Beeld en Geluid is ook online toegankelijk. Het aangeboden materiaal is speciaal geselecteerd en geschikt voor diverse leeftijden en niveaus. Op de verschillende portals vind je tv-programma's, films, documentaires en natuurbeelden. De portals bieden diverse tools om het materiaal te verwerken in je les of presentatieLES 2.0 biedt digitaal leermateriaal aan voor het voortgezet onderwijs. Dit leermateriaal is speciaal ontwikkeld door een samenwerking van voorgezet onderwijs instellingen, musea en archieven. Beeld en Geluid is partner van LES 2.0 en is verantwoordelijk voor het leveren van audiovisueel materiaal. Door de verscheidenheid aan bronnen en een sterke onderwijskundige basis is LES 2.0 perfect te gebruiken in een lesopzet. LES 2.0 leermateriaal is kant en klaar te gebruiken op digitale schoolborden maar is ook zelf aan te passen of aan te vullen met andere bronnen.<
Beeld en Geluid Educatieve programma lees meer BEELD EN GELUID IN DE KLASHet audiovisueel materiaal uit de archieven van Beeld en Geluid is ook beschikbaar om in je eigen klas te gebruiken, tijdens je eigen lessen, op je eigen digibord. TELEBLIK is de onderwijsportal van Beeld en geluid en Kennisnet waar je een schat aan tv-programma's, films, documentaires en natuurbeelden vindt. Je school dient over een licentie te beschikken, maar het gebruik van Teleblik is gratis. Kijk op teleblik.nl voor meer informatie. Via de nieuwe gratis online WERKVORMENPLANNER (online vanaf oktober 2014) van Beeld en Geluid vind je makkelijk en snel inspirerende voorbeelden van werkvormen die passen binnen de specifieke fase van je eigen les. De aangeboden werkvormen zijn vakoverstijgend en daarom breed inzetbaar. Houd werkvormenplanner.nl in de gaten voor meer informatie. MEER INFORMATIE Kijk altijd op > beeldengeluid.nl/onderwijs voor de meest actuele programma- en bezoekersinformatie. NIEUWSBRIEF Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief voor het onderwijs op beeldengeluid.nl/onderwijs
HOLY Animatieworkshops: Clips voor Vrijheid en Clips voor Duurzaamheid lees meer *HOLY prikkelt jongeren hun gedachten over actuele thema’s vorm te geven in animaties en geeft hiervoor workshops. Jongeren kunnen hun gemaakte animaties overal laten zien. Op scholen, via sociale netwerken, bij evenementen, alle plekken waar jongeren graag samenkomen. HOLY METHODE Eenvoudig animaties maken Met de HOLY Animator snel, eenvoudig en online een animatieclip maken met eigen beeld, geluid en tekst. Inspirerende workshops Uitdagende workshops met inhoudelijke verdieping over het thema voor jongeren en begeleiders. Animaties en visie delen Jongeren kunnen overal hun animaties laten zien en zo hun stem in het openbaar laten horen. Via speciale thema- of schoolwebsites, sociale media, bij evenementen, op school, via HOLY Automaat. Creatieve educatie met meningsvorming Jongeren leren mening en gedachten over maatschappelijke onderwerpen te verbeelden in een animatie. Zorgt voor maatschappelijke bewustwording, mediawijsheid, goede communicatievaardigheden en visuele zelfexpressie. Extra’s met HOLY Partnership Zelf thema kiezen en samenstellen en daarbij gebruik maken van de HOLY Methode. Een exclusieve website met eigen domeinnaam en huisstijl, online les- en themamateriaal en meer. Animatieworkshops op school Tijdens workshops bij u op school verbeelden leerlingen hun gedachten en mening over actuele thema’s en onderwerpen in een animatie. Dankzij de simpele en veelzijdige online HOLY Animator kunnen leerlingen hun mening snel visualiseren in een eigen beeldtaal. Aan het eind van de workshop worden de animaties met elkaar besproken. De workshops worden gegeven door professionele filmmakers en animatoren met leservaring. Docenten kunnen gebruik maken van online lesmateriaal. Daarmee kunnen docenten een voorbereidende les geven om het thema inhoudelijke verdieping te geven en leerlingen op ideeën te brengen en te enthousiasmeren. Bij de workshop voor Clips voor Vrijheid doen leerlingen automatisch mee aan de landelijke wedstrijd. De beste clips zijn tijdens de Bevrijdingsfestivals op grote schermen te zien. De winnaars krijgen bovendien een VIP backstage tour. Kijk bij HOLY Methode voor meer informatie over workshops, online animatietool en hoe en waar leerlingen met animaties hun stem kunnen laten horen in publieke ruimtes. HOLY Animatieworkshops: Clips voor Vrijheid en Clips voor Duurzaamheid Hierin worden jongeren worden uitgedaagd op creatieve wijze hun gedachten over maatschappelijke thema’s als vrijheid en duurzaamheid vorm te geven. In de laagdrempelige animatieworkshops werken jongeren samen aan het maken, bediscussiëren en uitwisselen van persoonlijke animatieclips. Het bewust worden van een eigen mening en deze uitwerken tot een origineel beeldverhaal en selectief en creatief omgaan met nieuwe mediatechnieken, ICT en internet. De workshops duren drie uur en worden bij u op school gehouden. Geschikt voor CKV, ICT, maatschappijleer, talen en vakoverstijgend en tijdens projectweken.
IDFA klik hier * IDFA heeft een uitgebreid scholierenprogramma wat uit verschillende onderdelen bestaat. Zo organiseren zij tijdens het festival Schoolvoorstellingen, bestaat er door het jaar heen een Videolabel met lesmateriaal voor in de klas, worden er workshops gegeven in de klas en organiseert IDFA met andere culturele organisaties en onderwijsinstellingen diversie projecten op maat. Informatie over al deze onderdelen is te vinden op www.idfa.nl onder educatie en uitgebreid op www.docschool.nl. IDFA Scholierenprogramma – Workshops – VO : Schoolvoorstellingen, IDFA in de klas DVD’s en online documentaires (bekijk de educatieve filmcatalogus) lesmateriaal wordt verzorgd bij tientallen documentaires, Workshops en Projecten en een interactieve website. Tenslotte Deskundigheidsbevordering voor docenten Door het jaar heen organiseert IDFA docentenmiddagen op het gebied van documentaires en mediawijsheid
Formats workshops en projecten IDFA en de frisse blik PO/VO, beschikbare DocFilms lees meer *Formats workshops en projecten IDFA en de frisse blik De frisse blik en IDFA hebben hun krachten gebundeld en een gezamenlijk lesaanbod ontwikkeld dat is toegespitst op documentaire. Het aanbod reikt van de basisschool tot aan nascholing voor docenten. De leerlingen en deelnemers maken zelf mini-documentaires en oefenen met film, interview en montagetechnieken.
Vernieuwde website IDFA voor het onderwijs lees meer *IDFA website met nieuwe pagina’s speciaal voor het onderwijs gelanceerd. Hierdoor is er een zeer ruim aanbod van interessante documentaires ontstaan die u kunt gebruiken in de klas. U kunt zoeken op primair en voortgezet onderwijs en op verschillende thema’s. In één oogopslag kunt u zien hoe u de film kunt bestellen of dat u hem meteen gratis op IDFA TV kunt zien. Ook wordt meteen duidelijk bij welke documentaires lesmateriaal is ontwikkeld. De website www.docschool.nl blijft nog steeds bestaan voor het downloaden van lesmateriaal, tips voor docenten en filmpjes van scholieren zelf.
IJver workshops film lees meer * IJver ontwikkelt workshops Film voor Middelbaar Onderwijs.De workshops zijn voor elk niveau student geschikt. IJver komt met een hoop apparatuur, lesmateriaal en energie bij u op school, passend in uw rooster of lesprogramma. De nadruk van de workshops ligt op samenwerken, creatief denken en oplossen.Bovenal maken we in een paar uur tijd samen een film! Alle basisbeginselen van film en televisie komen aan bod. Alles wordt ze door de leerlingen zelf gedaan. script, regie, acteren, camerawerk, geluid, decor en productie De films komen online op onze webpagina en er wordt via de IJver Hyves nog hevig door de studenten over nageboomd. Naast ons vaste aanbod dagdeel-groepsworkshops denken we graag mee voor oplossingen op maat: half jaar trajecten binnen ckv uren, samenwerking met andere vakgebieden, thema weken.
Lezing (gratis) Jan Geerling over InZicht Raakvlakken: toerisme,fotografie, video, computer lees meer *. InZicht. Wie heeft belangstelling voor meer InZicht? Jan Geerling beheert website InZicht waar u gratis historische stadswandelingen en audiotours kunt downloaden. Jan Geerling vervaardigt deze wandelingen zelf. Hij deelt zijn hobby graag met anderen.U kunt Jan Geerling uit nodigen voor een presentatie over zijn hobby met historische stadswandelingen en hoe deze tot stand komen.Raakvlakken: toerisme,fotografie, video, computer Als u belangstelling heeft voor zo’n presentatie kunt u mailen met Jan Geerling, jan.geerling@xs4all.nl . De presentatie zelf is afgestemd op de doelgroep en kosteloos, alleen reiskosten worden in rekening gebracht. http://www.xs4all.nl/~jangrlng/index.html
Knus: IDFA Schoolvoorstellingen in de klas FILM lees meer *:Jaarlijks vinden tijdens IDFA in de ochtenden speciale schoolvoorstellingen plaats in de filmtheaters Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, De Brakke Grond, het Ketelhuis, EYE, Kriterion en De Balie. Hier zien leerlingen documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de leefwereld van de vaak jonge hoofdpersonen laten zien. Waar mogelijk is de regisseur van de film aanwezig in de zaal. Elk jaar bezoeken meer dan tienduizend scholieren en studenten van het primair en voortgezet onderwijs, en mbo het festival. In 2020 waren de films uit het programma ook online vanuit de klas te bekijken. Met vooraf opgenomen Q&A's met de makers en introductiefilmpjes werd het festival gevoel zo ook in de klas gecreëerd.. Hier vindt u onder IDFA in de Klas een overzicht van mooie documentaires gesorteerd op thema. Bent u geïnteresseerd in een van de films uit de schoolvoorstellingen? Neem dan contact op met Marije Veenstra via marije@idfa.nl
Lees mij! Film Workshop lees meer * Educatieve Activiteiten Sites met workshops, lespakket, etc. Lees mij! Film Workshop www.leesmij.nu is een webplek waar korte filmpjes de bezoeker uitnodigen tot lezen. Op de website worden op dit moment 36 titels gepresenteerd. De boekenlijst die ten grondslag ligt aan de site bevat een gevarieerde keuze uit de Nederlandse literatuur. Ieder boek heeft zijn eigen pagina, met filmpje, een kleine, levendige samenvatting, auteursachtergronden, geluidsfragmenten, een forum en archiefmateriaal. Alles bij elkaar bedoeld om een indruk van het boek te krijgen, de sfeer te proeven en de leerling de vraag te laten stellen: Is dit boek iets voor mij? Alle gebruiksmogelijkheden staan overzichtelijk omschreven op de docentenportal: docenten.leesmij.nu Onder de kopjes ‘Lees mij! in de klas’, ‘Lespakket’ en ‘Promotiemateriaal’ is te vinden hoe je als docent Nederlands of CKV met Lees mij! je lessen kunt verrijken. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Filmeducatie is een Lees mij! –lespakket ontwikkeld. Dit is een serie lessen om jongeren te stimuleren uitdrukking te geven aan hun leeservaringen en deze om te zetten in een persoonlijk beeld. Het gehele pakket kan gratis via de website worden gedownload. Het is mogelijk onder begeleiding van Lees mij! –filmmakers een workshop te geven en leerlingen zelf een filmpje te laten maken naar aanleiding van een favoriet boek. Het materiaal kan worden aangepast aan de situatie in de klas, of worden geïntegreerd in lopende lessen. Resultaten uit deze lessen worden getoond op de website en kunnen op het Youtube-kanaal van Lees mij! worden geplaatst.
Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) educatie is nu Filmeducatie.nl nu . lees en bekijk veel meer * Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) educatie: is nu Filmeducatie.nl Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot EYE Film Instituut Nederland. EYE heeft op filmeducatie.nl materialen en activiteiten van haar netwerkleden en tientallen andere aanbieders samengebracht en centraal ontsloten. Veel materialen kunnen direct en gratis worden gedownload, andere bij de aanbieders besteld. Tevens kunnen via filmeducatie.nl online lezingen, workshops en inspiratietrainingen worden geboekt. Daarnaast biedt Filmeducatie.nl een overzicht van nieuws en activiteiten op het gebied van filmeducatie in Nederland Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) ontwikkelt en coördineert educatie over film en andere media in Nederland en verleent met deskundigheidsbevordering en advies diensten http://www.filmeducatie.nl/nif/17.htmlvoor kennisontwikkeling op dit gebied. Het NIF bemiddelt de activiteiten en materialen van diverse aanbieders via filmeducatie.nl en av-mediaeducatie.nl. Daarnaast coördineert het NIF netwerken http://www.filmeducatie.nl/netwerkfilmeducatie waarin afstemming en kennisuitwisseling plaats vindt tussen film- en onderwijs organisaties. Een uitgebreide beschrijving van de taken vindt u in het submenu hiernaast.
algemeen Nederlands Instituut voor FILMEDUCATIE Nederlands Instituut voor Filmeducatie * Cd-rom mov(i)e up voor vmbo verkrijgbaar, Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) heeft een nieuw interactief project ontwikkeld voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) in het vmbo, de cd-rom Mov(i)e up. De cd-rom biedt vmbo-scholieren een kijkje in de wereld van film door filmfragmenten, uitdagende games en korte teksten met quizvragen. Het totale filmeducatie programma van het NIF staat op de website.
Noorderlicht klik hier * Bij alle tentoonstellingen die in de Noorderlicht Studio te zien zijn, is het mogelijk om met de klas een interactieve rondleiding te volgen. MethodenWorkshops Daarnaast streven we ernaar om bij elke tentoonstelling een passende fotografie workshop aan te bieden, die als aanvulling op de interactieve rondleiding extra verdieping geeft.
Wegens het grote succes blijven de workshops ‘Fotogrammen maken’ en ‘Lightpainting’ onderdeel van ons aanbod. Op verzoek en in overleg kan een workshop ook plaatsvinden op school. downloaden. Workshop fotogrammen maken Workshop lightpainting Gastlessen Daarnaast ontwikkelt Noorderlicht projecten voor scholen en verzorgen we gastlessen en workshops op maat. Hierbij zoeken we aansluiting bij de vakken Beeldende Vorming, CKV, Maatschappijleer en Burgerschap. Foto’s en Verhalen Een voorbeeld van zo’n samenwerking is het project ‘Foto’s en Verhalen’, met leerlingen van het Montessori Lyceum uit Groningen. Leerlingen uit het 2e jaar volgden 6 weken lang een aantal lessen fotografie bij docenten van Noorderlicht. Leerlingen maakten kennis met de verschillende aspecten van de fotografie. Ze leerden dat foto’s verhalen kunnen vertellen, hoe je dit verhaal kunt ontdekken in fotoseries en wat er nodig is om zelf zulke foto’s te maken.Leerlingen brachten een bezoek aan de Noorderlicht Studio, bezochten de ateliers van twee fotografen en brachten ten slotte met een spiegelreflexcamera een eigen verhaal in beeld. Tot slot reflecteerden de leerlingen op hun eigen werk en dat van anderen. Het project werd afgesloten met een feestelijke presentatie in de Noorderlicht Studio, met ouders en andere belangstellenden. De VMBO-workshop ‘Kijk en Rap!’ In oktober 2019 deed Noorderlicht mee aan de VMBGO!-dag, georganiseerd door K&C (Kunst en Cultuur). Tijdens deze dag maakten 600 VMBO-leerlingen Groningen tijdens een safari door de stad kennis met de culturele instellingen. In samenwerking met het CBK en Urban House bedachten we de workshop ‘Kijk en rap!’ en het werd een feestje. De leerlingen bezochten twee locaties van ons fotofestival ‘TAXED TO THE MAX’. Ze keken aan de hand van ‘Visual Thinking Strategies’ naar fotografie en maakten op basis van deze ervaring met een rapper van Urban House een eigen rap Herrie in de klas Jobbe Holtes van OneDayArtist gaf voor Noorderlicht een workshop ‘Soundscapes maken’ aan leerlingen uit de 2e klas van het Willem Lodewijk Gymnasium. Met de beelden uit de tentoonstelling van Temps Zero als uitgangspunt leerden ze dat een beeld meer is dan alleen dat wat je ziet. De leerlingen maakten geluidsopnames bij foto’s en bewerkten deze met mixers en effectpedalen. Zo ontstond een prachtig concert van soundscapes in de klas. Voor VMBO, HAVO, VWO en MBO
naar de film bij Pathé. Docenten in het voorgezet onderwijs kunnen klassikaal en individueel gebruikmaken van speciale schoolprogramma’s lees meer * WAT IS SCHOOL@PATHE? Met de Cultuurkaart naar de film bij Pathé. Docenten in het voorgezet onderwijs kunnen klassikaal en individueel gebruikmaken van speciale schoolprogramma’s. De leerdoelen sluiten goed aan bij de eindtermen van het voortgezet onderwijs Het kant en klare lesmateriaal is gratis te downloaden Het programma is beschikbaar bij alle Minerva en Pathé bioscopen Het hele schooljaar door is klassikaal filmbezoek zo geregeld
Teleblik presenteert Movietrader: de eerste educatieve ‘bronnengame’ voor het onderwijs lees meer * Teleblik presenteert Movietrader: de eerste educatieve ‘bronnengame’ voor het onderwijs Hilversum - Teleblik presenteert een unieke en spectaculaire game: Movietrader. Leerlingen kunnen op zoek naar waardevolle stempels in de vele films en fragmenten binnen de online bronnenbank Teleblik. Met Movietrader wordt werken met audiovisuele bronnen nóg leuker, zowel voor leerlingen als docenten. Op de site kunnen deelnemers zich nú aanmelden.
De educatieve afdeling van EYE ontwikkelt educatieve filmprogramma’s, workshops, lesmaterialen en rondleidingen in het filmmuseum in Amsterdam. lees meer *Laat jouw leerlingen film ontdekken in EYE Filmmuseum met actieve workshops, bijzondere programma's in de bioscoopzaal en rondleidingen door de tentoonstellingen. Of...ga in de klas aan de slag met het (online) lesmateriaal of een gastles EYE. Bij vrijwel alle educatieve activiteiten van EYE wordt gewerkt met uniek materiaal uit de eigen collectie, het filmarchief van EYE. Selecteer hierboven de gewenste onderwijsgroep. Filmeducatie is één van de speerpunten van EYE. Met als doelstelling het stimuleren van passie voor en kennis over film via het leren begrijpen en gebruiken van film en aanverwante media, streeft EYE ernaar iedereen in Nederland minimaal eenmaal in zijn of haar leven in contact te laten komen met de verschillende activiteiten van filmeducatie. Het gaat daarbij om film kijken, maken, delen en/of beleven. film binnen het onderwijs Film is erg populair onder kinderen en jongeren. Voordat ze kunnen lezen en schrijven, hebben ze vaak al heel veel ontdekt via bewegend beeld. Het kritisch gebruiken en begrijpen van beeld is onmisbaar geworden in onze gemedialiseerde samenleving. Binnen het onderwijs biedt film vele mogelijkheden bij vakken als geschiedenis, techniek, maatschappijleer, taal en beeldende vorming. Want film is kunst, entertainment én cultureel erfgoed. filmprogramma’s en lesmaterialen Behalve programma's in het museum in Amsterdam ontwikkelt de afdeling educatie ook landelijke filmprogramma’s.
EYE biedt workshops speciaal ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs. lees meer *EYE biedt workshops speciaal ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs.
Amsterdam Filmtrips Filmmuseum Amsterdam lees meer *Amsterdam Filmtrips museum: is nu EYE Film Instituut Nederland Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot EYE Film Instituut Nederland.EYE Educatie zet zich in om de belangstelling voor en kwaliteit van educatie over film en andere media te vergroten. Kijk voor meer informatie en het complete educatieve aanbod op www.eyefilm.nl of www.filmeducatie/eye-educatiePresentatie FilmTrips Amsterdam een fietsroute langs Amsterdamse filmlocaties. Het eerste exemplaar van de plattegrond wordt uitgereikt aan de in Amsterdam geboren actrice Rifka Lodeizen en Eddy Terstall, Amsterdamse filmmaker pur sang. FilmTrips Amsterdam is een unieke fietsroute langs Amsterdamse filmlocaties. Een handzame plattegrond leidt de fietser langs markante filmlocaties in de hoofdstad - van authentieke opnameplekken van Amsterdamned, Ocean’s Twelve en Babylon tot gezichtsbepalende bioscopen en filmtheaters als Tuschinski, het Filmmuseum en de Uitkijk. De plattegrond is bestemd voor toeristen en voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs die deelnemen aan het vak CKV. Voor het onderwijs is tevens een ondersteunende site ontwikkeld:
Amsterdam FOAM educatie FOAM workshops lees meer * Educatie met FOAM. 1) Dit jaar komt Foam met de opvallende Foam Mobiel naar jouw school toe voor een fotografieworkshop. De workshop start met een introductie over fotografie: Hoe maak je een bijzondere foto en wat zijn de keuzes die een fotograaf maakt? Vervolgens ga je zelf aan de slag. Er zijn twee soorten workshops te boeken: 1. 'Laat jezelf zien' en de 'Portretworkshop', een workshop waarbij je zowel model als fotograaf bent. Een bijzonder portret is het resultaat. 2. 'De wijk', een workshop waarbij je je favoriete plek in de buurt van de school vastlegt. Je bedenkt welke plekken je wilt fotograferen en waarom. Deze workshop is zeer geschikt voor het primair en speciaal onderwijs. Terug in de klas worden alle resultaten groot geprojecteerd. Alle resultaten worden uitgebreid besproken: waaorm heb je deze foto gemaakt en wat is er zo bijzonder aan? Na afloop van de workshop krijg je een 'Kom gratis terug' kaart, om Foam in Amsterdam te bezoeken en de tentoonstellingen te bekijken. Voor wie Leerlingen van het Primair en Voortgezet Onderwijs. *Leerlingen van het speciaal onderwijs en scholen buiten Groot Amsterdam krijgen 50% korting. Doel - Je leert bewuster kijken naar fotografie. Je oefent in het maken van bijzondere foto's. - Je ontdekt welke keuzes een fotograaf maakt. - Je zet jezelf en je klasgenoten in het zonnetje. Extra informatie - Het programma sluit goed aan bij vakoverstijgend- en projectonderwijs. - Foam zorgt voor alle materialen. 'Do it yourself' Wordt een beetje Foam en maak een echte tentoonstelling van jullie workshopresultaten. Met behulp van de speciale Foam Do it yourself kit kun je eenvoudig de workshopresultaten van een fotografieworkshop met Foam tentoonstellen op school
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lees meer *Altijd al zelf een spannende cliffhanger bij een soapserie willen maken? Of een volledige nieuwsuitzending met origineel beeldmateriaal van de NOS willen produceren? Dat kan bij Beeld en Geluid! In twee drie uur durende workshops doen uw leerlingen eigenlijk alles zelf; ze maken de storyboards, ontdekken hoe de apparatuur werkt, filmen de scènes of interviews en monteren alles met behulp van het videomontageprogramma iMovie aan elkaar. En na drie intensieve uren volgt dan uiteindelijk de premiere van hun eigen productie, die jullie vervolgens direct mee naar school krijgen! Workshop Verhalen Kijken Workshop Soap Workshop Nieuws Workshop Zenders In de Beeld en Geluid experience duik je in de wereld van televisie, radio, film en muziek. In de 15 paviljoens kun je uren kijken en luisteren naar je favoriete programma's. Maar je gaat ook zelf aan de slag! Maak een hoorspel, lees het nieuws of doe een screentest voor een soap. Je kunt zelf toveren met special effects, een eigen journaal samenstellen of als een echte showmaster de show stelen. Bang om te verdwalen hoef je niet te zijn. Voor je aan de experience begint kies je je eigen virtuele gids uit 15 BN'ers. Die helpt je op weg en geeft je informatie en tips
De Creatieve Code’ is een leerlijn creatief programmeren voor het Voortgezet Onderwijs lees meer * MUPlay&Learn heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het uitwerken en testen van ‘De Creatieve Code’, in samenwerking met verschillende scholen, docenten, kunstenaars, instellingen & cultuurmarktplaatsen. 'De Creatieve Code' is een leerlijn creatief programmeren die leerlingen en docenten bewust maakt van de code waaruit onze digitale wereld is opgebouwd. Samen met kunstenaars worden programmeertalen ontdekt en toegepast, met kunstwerken als eindresultaat. Kinderen leren de basisbeginselen van het programmeren en ervaren dat code een middel is om zelf iets met je computer te maken. Het lesmateriaal van De Creatieve Code is deels digitaal en deels fysiek zodat het programmeren letterlijk tastbaar gemaakt wordt. Programma's en tools die in de leerlijn aan bod komen zijn onder andere: Scratch, Snap, php, Javascript & Processing. Docenten die aan de slag gaan met de leerlijn krijgen zelf eerst een training, bestaande uit twee bijeenkomsten, waarin zij worden meegenomen in de lesstof en zelf eerst de opdrachten ervaren (per school vragen wij een deelname van minimaal twee docenten). Bij het deelnemen aan een training, ontvangt de docent het bijbehorende lespakket gratis. Programmeren krijgt steeds vaker een rol binnen het onderwijs. Maar waar begin je als docent als je zelf totaal geen ervaring hebt met programmeren? ‘De Creatieve Code’ richt zich niet alleen op de kennis en vaardigheden van leerlingen maar ook op die van docenten. Het doel is namelijk dat docenten de leerlijn zelf in hun klassen kunnen implementeren. Docenten die aan de slag gaan met ‘De Creatieve Code’ krijgen daarom eerst een training, bestaande uit twee bijeenkomsten, waarin zij worden meegenomen in de lesstof en zo eerst zelf de opdrachten kunnen ervaren. Bij deelname aan een docententraining, ontvangt de docent het bijbehorende lespakket. Vanaf schooljaar 2017-2018 start het traject van trainingen en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten & docenten, waarbij het lesmateriaal wordt behandelt dat vervolgens door de docent zelfstandig kan worden uitgevoerd in de klas. Creatieve Code is bestemd voor kinderen vanaf groep 6 primair onderwijs (PO) & de onderbouw voortgezet onderwijs (VO) | leeftijd 10 - 15 jaar en - leerkrachten PO en VO De leerlijn bestaat uit 4 levels, afhankelijk van het niveau van de klas, start je met level 1 of 2 (voor VO kan dat een combinatie van beide levels zijn). Elk level bestaat in de basis uit 6 tot 8 lessen, met diverse suggesties voor extra lessen, die door de docent zelf gegeven worden. Het lespakket bestaat o.a uit de opdrachten per les, lesbeschrijvingen, handleidingen voor de docent & lesbrieven voor de leerling. Elk level kan worden afgesloten met een kunstenaarsworkshop waarin de leerlingen de opgedane kennis in de praktijk brengen! Er is een introductievideo op https://vimeo.com/187653244 Voor meer aanmelden en meer informatie: educatie@mu.nl (Juliëtte Verberk) of Kimberley van Uden, hoofd educatie (kim@mu.nl).
Den Haag Filmhuis Den Haag educatief programma VO lees meer bij educatie *Film opent ogen. Filmhuis Den Haag biedt workshops en schoolvoorstellingen aan voor leerlingen ISK, voortgezet- en praktijkonderwijs. Hoe maak je zelf een animatie- of fictiefilm? Hoe werkt filmtaal en hoe zet je filmtaal in om met de emotie van de kijker te spelen? En wat zeggen films ons nu eigenlijk over de wereld waarin we leven? Begeleid door professionele (film)makers maken leerlingen hun eigen animatie-, documentaire of fictiefilm en/of kijken ze - na een inleiding of met een nagesprek - naar de mooiste (internationale) (speel)films. Beeldkraken: lessen waarin leerlingen kennismaken met de grammatica van film en hoe je met behulp van filmtechnieken de ervaring of interpretatie van het publiek kunt sturen. Kraak de codes door kritisch te leren kijken en (eventueel) te oefenen in de vorm van een eigen productie. Beeldbouwen: lessen waarin leerlingen (nieuwe) inzichten in de grammatica van film toepassen op een eigen productie. Leerlingen vertellen hun eigen verhalen volgens het principe 'show, don't tell', monteren hun eigen materiaal en voegen geluiden/muziek toe. Tot slot kijk de leerlingen de film terug op het witte doek. Beeld & Context: lessen waarin leerlingen leren om actief te kijken, te analyseren, te benoemen en (eventueel) een mening te vormen/te verwoorden Zeventien (17)workshops en films zijn er in de aanbieding voor alle niveausBijvoorbeeld: Workshops CKV: Filmhuis Den Haag biedt verschillende CKV-workshops aan voor de bovenbouw van havo en vwo, passend bij de discipline overstijgende onderwerpen die zijn opgesteld voor het vak. In overleg met de docent - en afhankelijk van de betreffende dimensie - wordt gekozen voor een workshop Fictie, Documentaire, Animatie of Beeldgeletterdheid. Daarnaast is de workshop op verzoek goed aan te passen aan de eisen gesteld door Domein A en Domein B. De leerlingen gaan in kleine groepjes, onder persoonlijke begeleiding van ervaren filmmakers werken aan een eigen productie, waarbij ruim aandacht is voor de verschillende aspecten (productie, receptie en reflectie) van het artistieke proces van filmmaken. De leerlingen worden niet alleen gestimuleerd een creatieve invalshoek te vinden voor het vertellen van een verhaal in beeld, ook staat samenwerken en inhoudelijk reflecteren op elkaars werk centraal. U kunt deze workshop los boeken, of combineren met een film uit ons CKV-programma. (Zie Carmen & Lola, Eight Grade, The Guilty en Your Name)
Den Haag Omniversum klik hier * Jaarlijks ontvangt Omniversum vele schoolgroepen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs. Naast de reguliere programmering stelt Omniversum voor scholen zes extra films beschikbaar. Het lesmateriaal is ontwikkeld in nauwe samenwerking met leerkrachten en afgestemd op het niveau van de leerling. Ze sluiten aan bij de kerndoelen en liggen dicht tegen de belevingswereld van de leerlingen. Naast de film en het lesmateriaal biedt Omniversum gereduceerde tarieven voor passende combinaties met andere attracties aan. Lesmateriaal De film met uw leerlingen in de klas vóór of nabespreken? Onderstaande handleidingen bevatten informatie over het onderwerp en opdrachten voor de leerlingen om uit te voeren. Film in de klas Geen mogelijkheid om naar Omniversum te komen? Of spreken de onderwerpen van de filmbibliotheek u niet aan? Bestel dan een Omniversum@home dvd en/of blu-ray. Zo kunt u in de klas een eudactieve film vertonen de aanlsuit bij uw lesstof, daarbij kunt u aanvullend gebruik maken van onderstaande webquests om het betreffende onderwerp klassikaal te bespreken. Het is mogelijk om de film te betalen met de Cultuurkaart. Er zijn talloze projectthema's bij de Omniversumfilms te bedenken. Hieronder een aantal voorbeelden om het u makkelijker te maken.
Rotterdam – Nederland: Digital Playground in het nieuw! lees meer *Dit schooljaar wordt alles anders! Onze workshops krijgen een frisse update en het aanbod is uitgebreid. Dit gaan we aanbieden in een nieuwe Digital Playground brochure. Deze krijgt vorm door de kunstzinnige illustraties van Sauerkids! Voor aanvang van het schooljaar hebben docenten de brochure ontvangen. Op (i)Pad met Digital Playground o Meer interactie tussen docent en leerling o Betere schoolprestaties van leerlingen o Enthousiaste en meer bekwame docenten Welke verandering wilt u op school maken? De iPad in het onderwijs is een hot item. Maar hoe is dit in de praktijk tastbaar te maken? Onze professionele trainingen focussen op hoe docenten door middel van applicaties het onderwijs meer interactief maken en verhelderen. Werkt uw school al met een tablet of staat dit op de agenda? Wiebe Albers legt graag uit wat een iPad Docententraining voor uw directie, docenten en leerlingen zou kunnen betekenen. Voor meer informatie over de iPad Docententraining
FilmTrips Brussel lees meer * FilmTrips Brussel is nu ook beschikbaar na FilmTrips Berlijn en FilmTrips Amsterdam. De plattegrond van FilmTrips Brussel toont een overzicht van 24 filmlocaties waar zowel Vlaamstalige als Franstalige films zijn opgenomen. Bekijk Brussel eens vanuit het gezichtspunt van een filmregisseur en dwaal na een bezoek aan het vernieuwde filmmuseum Cinematek door de straten van deze wereldstad! Zie de website voor meer informatie (voor docenten en leerlingen) en de mogelijkheid van bestellen.
Haarlem Spaarnestad Photo educatie VO lees meer * Sinds midden jaren ’90 kent Spaarnestad Photo ook een educatieve functie. Doel van de educatie is het publiek kennis te laten maken met de ontwikkeling van pers- en documentaire fotografie en de rol van Spaarnestad Photo daarin. Educatie richt zich voornamelijk op hoe pers- en documentaire fotografen een onderwerp in beeld brachten. Daaraan kunnen historische onderwerpen of thema’s uit de collectie gekoppeld worden. Voortgezet onderwijs Voor Spaarnestad Photo bestaat de belangrijkste doelgroep op het gebied van educatie uit scholieren van het voortgezet onderwijs. Via het Rondje Cultuur maken leerlingen van Haarlemse HAVO/VWO scholen kennis met de collectie en activiteiten van Spaarnestad Photo.
Beeld en Geluid Educatieve programma lees meer *LEREN MET BEELD EN GELUIDRadio en televisie: we zijn er allemaal mee opgegroeid en ondanks dat iedereen er dagelijks mee te maken heeft, blijven het magische media. Vensters op de wereld en spiegels tegelijkertijd. Ze verwonderen, informeren, schokken, vermaken, ontroeren, betoveren of 'onttoveren'… MET DE KLAS NAAR BEELD EN GELUID Je bezoekt Beeld en Geluid al vanaf €8,00 per leerling. Laat hen de spannende wereld van de radio en televisie zelf ontdekken! Ze krijgen een kijkje achter de schermen, presenteren zelf het nieuws, maken een radioprogramma of een soapscène, ontmoeten tv-professionals en staan op het podium als een echte ster. BEELD EN GELUID IN DE KLASHet audiovisueel materiaal uit de archieven van Beeld en Geluid is ook beschikbaar om in je eigen klas te gebruiken, tijdens je eigen lessen, op je eigen digibord. TELEBLIK is de onderwijsportal van Beeld en geluid en GRATIS KENNISMAKINGSBEZOEK Ben je werkzaam in het onderwijs en wil je eerst zelf bij Beeld en Geluid komen kijken? Neem contact op met onze afdeling Reserveringen voor een gratis toegangsbewijs, of vraag een vrijkaart aan via beeldengeluid.nl/onderwijs. MEER INFORMATIE Kijk altijd op > beeldengeluid.nl/onderwijs voor de meest actuele programma- en bezoekersinformatie. NIEUWSBRIEF Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief voor het onderwijs op beeldengeluid.nl/onderwijs
Rotterdam digital playground workshops lees meer * Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor workshops en ondersteuning op het gebied van mediawijsheid en creatief gebruik van ICT op school. Bent u nieuwsgierig naar bijvoorbeeld Docklands i.s.m. het Havenmuseum, het iPad Filmfestival, of de nieuwe workshop The Game? Kijk op onze website voor het volledige aanbod van workshops en reserveer alvast een workshop en datum voor dit schooljaar! Reserveren kan via mail of bel 010-4126031
Rotterdam Nederlands Fotomuseum Workshop Zoom in op het verleden lees meer *Startpunt voor deze workshop is een interactieve rondleiding in de vaste tentoonstelling De Donkere Kamer. Vervolgens bestuderen leerlingen als echte museumconservatoren oud en nieuw fotografisch materiaal uit het depot. Na een aantal opdrachten presenteren zij hun bevindingen aan de groep. Zo komen zij spelenderwijs meer te weten over het ontstaan, ontwikkelen en bewaren van foto’s. De workshop sluit in meer of mindere mate aan bij de volgende kerndoelen voor de onderbouw 50 en 52 (Kunst en Cultuur) en 36, 37, 39 en 40 (Mens en Maatschappij). Geschikt voor leerjaren 1, 2 en 3 HAVO en VWO Groepsgrootte max. 15 leerlingen per groep en max. 30 leerlingen per keer. Duur 120 minuten Kosten € 89,- per groep (incl. entree) reserveren tel. 010-2030404
Rotterdam Fotomuseum workshop educatie lees meer *Portretfotografie Het meest bekende zelfportret van nu is ongetwijfeld ‘de selfie’; een fotobeeld van onszelf dat we maken met onze mobiele telefoon om dit vervolgens te delen via social media. Instagram is daarbij uitgegroeid tot het medium dat dagelijks miljoenen fotobeelden de digitale wereld inwerpt. Straatfotografie Na een introductie waarin straatfotografie en bekende straatfotografen door de tijd heen worden belicht, trek je er zelf op uit. In je zoektocht naar dat ene moment waarop je de toevallige voorbijganger vastlegt in een spannend beeld
Rotterdam Nederlands Fotomuseum aanbod educatie workshops en interactieve rondleidingen klik hier Open je ogen: Tijdens de rondleidingen in de tentoonstellingen komen verschillende aspecten van de fotografie aan bod; mode-, kunst-, nieuws-, documentaire en reclamefotografie, video en film. Museumdocenten (zelf veelal ook fotograaf) bekijken en bespreken het werk met de leerlingen door middel van vragen en kleine opdrachtene. Workshop portretfotografie Portretten kun je op veel verschillende manieren maken. Aan de hand van voorbeelden uit de model- en portretfotografie van verschillende fotografen bespreekt de docent geschiedenis, genres en gebruik van het portret op het niveau van de leerlingen. Leerlingen maken zelf met een digitale camera foto’s die na afloop in de groep besproken worden en meegaan op een CD. Geschikt voor alle leerjaren VMBO, HAVO, VWO en MBO Groepsgrootte max. 15 leerlingen per groep en max. 30 leerlingen per keer Tip: combineer de workshop met een bezoek aan het Nederlands Fotomuseum. Duur 120 minuten Kosten € 99 per groep Workshop Straatfotografie De straat is een dankbaar decor om te fotograferen. Na een inleiding op straatfotografie met concrete voorbeelden van (inter)nationaal bekende straatfotografen gaan leerlingen zelf onder begeleiding van een museumdocent fotograferen in de levendige Rotterdamse binnenstad. De resultaten bespreken we bij terugkomst in het museum onder het genot van een kopje thee en gaan met de klas mee op CD. Waar mogelijk combineren we de inleiding met tentoonstellingsbezoek. Geschikt voor VMBO-t leerjaar 4, bovenbouw HAVO en VWO en MBO Groepsgrootte max. 15 leerlingen per groep en max. 30 leerlingen per keer Duur 4 uur Kosten € 210,- per groep Een enkele (terug)reis per metro en een kopje thee bij terugkomst is bij de prijs inbegrepen reserveren via planning Nederlands Fotomuseum / SKVR BeeldFabriek contactpersoon Carin van Antwerpen onderwijs@nederlandsfotomuseum.nl
Venlo Limburgs Museum Kijkwijzer Kunst o.a. fotografie Limburgsmuseum * Archtectuur, fotografie en beeldende kunst klas 4 en 5 havo/vwo ExpositieGehele museum Periode Gehele schooljaar Individueel of zelfstandig bezoek: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur. Museumles: dinsdag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur. Doelen De leerlingen • ontdekken dat het museum een boeiende plek is om architectuur, kunst en fotografie te ervaren; • verdiepen zich zelfstandig in een specifiek onderwerp en verzamelen informatie voor een verslag. Inhoud Leerlingen die het museum in het kader van CKV bezoeken, ontvangen aan de balie een gratis verslaghulp met kijkwijzer. Er zijn drie onderwerpen beschikbaar: • architectuur, fotografie en beeldende kunst Het is ook mogelijk om de kijkwijzers tijdens een groepsbezoek te gebruiken. Een museumdocent kan een inleiding verzorgen of een museumles geven in de vorm van begeleiding en een rondleiding naar keuze
Op CKplus vind je CKplus.nl: geeft info over 1300 Nederlandse musea,
bezoekerscentra, arboreta ed. Zoeken op trefwoord
CKplus-search: 's werelds eerste cultuur naslagwerkzoeker. Zoeken in 275.000 cultuur-webdocumenten
CKplus- expositie bijlage: maandelijkse bijlage met ruim 350 beschreven exposities
ook rechtstreeks: klik hier
Reacties en tips of gratis abonnement op maandelijkse expositie-overzicht, mail naar de webmaster (zie home page)
|
|