Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS



CKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
EXPOSITIE TIPS van de redactie.
Gerangschikt op einddatum.



Expositie Tips van de redactie.
Gerangschikt op einddatum



  1. Amstelveen Cobra museum Cobra 75: De vrijheidsschreeuw! vrijdag 20 okt 2023 t/m zondag 14 apr 2024


  2. AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM MALICIOUS MISCHIEF t/m 1 apr 2024


  3. Apeldoorn CODA museum Craft! Now over kunst en handwerk 19november tm 14 april 2024


  4. DELDEN NO HERO FOUNDATION DIE UBERRASCHUNG OOST DUITSE KUNSTENAARS VOOR EN NA DIE WENDE TM 7 APRIL


  5. Den Haag kunstmuseum Den Haag Universum Max Beckmann 27 januari 2024 t/m 20 mei 2024


  6. Laren Museum Singer Laren Frisse wind. Impressionisme van het noorden, 17 Januari 2024 - 05 mei 2024


  7. Leeuwarden Fries Museum, Friesland van Boven 6 mei 2023 tm 5 mei 2024


  8. Maastricht Museum Bonnefanten Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer van 2 december 2023 tm 12 mei 2024


  9. Valkenswaard Nederlands Steendrukmuseum Ontdek Andy Warhol en Leo Gestel in het Nederlands Steendrukmuseum Expo ‘PUNT. Pointillisme. Pop-art. Pixel.’ t/m 12 mei 2024


  10. Assen Drentsmuseum Antonio Lopez, meester van het Spaans Realisme 28 januari tm 2 juni


  11. Castricum archeologiemuseum Huis van Hilde, De Makers van Holland tm 16 juni


  12. Rotterdam Nieuwe Instituut Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën 9 december 2023 tm 2 juni 2024


  13. Schiedam Stedelijk Museum Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen 27 januari t/m 9 juni 2024


  14. LEIDEN MUSEUM LAKENHAL STRIJDEN GA IK ANTON DE KOM EN DE SURINAAMSE STUDENTEN UNIE TM 7 JULI

  15. Eindhoven, Van Abbemuseum Dwarsverbanden, nieuwe collectiepresentatie tm 1 juli 2024

   Een overzicht van virtuele exposities in musea, online rondleidingen, online virtuele registraties van culturele instellingen, podcasts, online verhalen en virtuele rondleidingen.




  1. Amstelveen Cobra museum Cobra 75: De vrijheidsschreeuw! vrijdag 20 okt 2023 t/m zondag 14 apr 2024 lees meer
    *Op 8 november 2023 is het precies 75 jaar geleden dat de Cobra-beweging in Parijs werd opgericht. Kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen waren lid. De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. Cobra zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd gesproken over geknoei, gekladder en verlakkerij.


  2. AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM MALICIOUS MISCHIEF t/m 1 apr 2024 lees meer
    *De overzichtstentoonstelling Martin Wong: Malicious Mischief toont het werk van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en persoonlijke memorabilia. Wong staat bekend om zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke kwesties die spelen in de Verenigde Staten in de jaren 1970 tot en met de jaren 1990.


  3. Apeldoorn CODA museum Craft! Now over kunst en handwerk 19november tm 14 april 2024 lees meer
    *Beeldend kunstenaars grijpen steeds meer terug op klassieke ambachten om ze volledig uit te diepen en toe te passen of om ze te combineren met innovatieve technieken en duurzame materialen. Resultaat zijn indrukwekkende, kleurrijke en prikkelende kunstwerken die verrassen en inspireren. De tentoonstelling Craft! Now in CODA Museum onderzoekt van 19 november 2023 tot en met 14 april 2024 met het werk van tien hedendaagse kunstenaars wat de betekenis is van handwerk en vakmanschap in de beeldende kunst. Craft! Now inspireert en laat je het plezier van maken ervaren in CODA Atelier en in de maakplaats in de tentoonstelling! Deelnemend kunstenaars Sanne Bax, Sara Bjarland, Susanna Inglada, Narges Mohammadi, Wouter Paijmans, Klaas Rommelaere, Joana Schneider, Tanja Smeets, Koen Taselaar en Thomas Trum.


  4. DELDEN NO HERO FOUNDATION DIE UBERRASCHUNG OOST DUITSE KUNSTENAARS VOOR EN NA DIE WENDE TM 7 APRIL lees meer
    *Vanaf 22 april 2023 tot 7 april 2024, de jubileum expositie 'DIE ÜBERRASCHUNG' -Oost-Duitse kunstenaars vóór en na ‘die Wende’-Het betreft kunst uit de voormalige DDR, dus van vóór 1990 en deels ook uit de tijd van na de 'Wende'. Het is een zeer hoogwaardige en veelzijdige collectie Oost-Duitse kunst. Veelzijdig, binnen en ook beslist buiten de marges van wat toen politiek was toegestaan.


  5. Den Haag kunstmuseum Den Haag Universum Max Beckmann 27 januari 2024 t/m 20 mei 2024 lees meer
    *Ruimtelijke beleving is essentieel voor Max Beckmann (1884-1950), die tot de meest eigenzinnige en unieke kunstenaars van de twintigste eeuw behoort. Het vernieuwende en moderne van Beckmanns werk zit niet zozeer in zijn onderwerpskeuze, maar juist in de uitwerking ervan. Specifiek in de weergave en manipulatie van de ruimte. Daarin maakte de schilder een grote ontwikkeling door, die in verband te brengen is met de onstuimige jaren waarin zijn werk ontstond. Zijn ontwikkeling als schilder is te volgen aan de manier waarop hij omgaat met de ruimte: van vroege monumentale, traditionele composities tot hoekig en vervreemdend perspectief, opstapelingen, afsnijdingen en opvallende formaten.


  6. Laren Museum Singer Laren Frisse wind. Impressionisme van het noorden, 17 Januari 2024 - 05 mei 2024 lees meer
    *Als een frisse wind arriveerde het impressionisme in de jaren 1860 in Frankrijk. Dit leidde tot een fundamentele stijlverandering in Noord-Europa en daarbuiten. In deze bijzondere reizende tentoonstelling in samenwerking met het Museum Kunst der Westküste (Alkersum/Föhr) en het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover wordt een topselectie getoond van het Duitse, Deense en Nederlandse impressionisme die de overeenkomsten en verschillen tussen deze landstreken inzichtelijk maakt. Aan de hand van zes thema’s komen de belangrijkste onderwerpen van het impressionisme aan bod: licht, op het land, aan zee, in de stad, de tuin en de winter.
    Met werk van onder anderen: Fritz Mackensen, Max Liebermann, Lovis Corinth en Max Slevogt (uit Duitsland), Anna en Michael Ancher, Peder Severin Krøyer en Viggo Johansen (uit Denemarken) en de Nederlanders Johan Barthold Jongkind, Anton Mauve, George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Jan Toorop en vele anderen.


  7. Leeuwarden Fries Museum, Friesland van Boven tm 5 mei 2024 lees meer
    *Fryslân is continu in beweging. Vanaf de grond is dat niet altijd zichtbaar, maar als je de provincie van bovenaf bekijkt, valt op hoe heden en verleden patronen nalaten in het landschap. De fototentoonstelling Fryslân van boven legt deze sporen haarscherp bloot. Op historische en nieuwe luchtfoto’s ‘lees’ je het landschap van bovenaf en ontdek je op welke manieren tijd en mens deze provincie de afgelopen eeuwen hebben getekend. Fryslân van boven is van 6 mei 2023 tot en met 5 mei 2024 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden


  8. Maastricht Museum Bonnefanten Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer van 2 december 2023 tm 12 mei 2024 lees meer
    * In 2023 zou de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923, Los Angeles, Californië, Amerika – 2009, Baarlo, Nederland) 100 jaar zijn geworden. Een mijlpaal die gevierd wordt met Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer. Aan de hand van Shinkichi’s ingrijpend levensverhaal lichten Tanéa en Shakuru, zijn kleinkinderen, in deze tentoonstelling het oeuvre van de veelzijdige kunstenaar toe. In totaal zijn tientallen werken uit zijn Warriors-, Seeds-, Machines-, en Knot-series vanaf 2 december in het Bonnefanten te zien, aangevuld met nieuw, niet eerder getoond, materiaal uit het familiearchief van de Tajiri’s, anekdotes en werken van bevriende kunstenaars en inspiratiebronnen, waaronder Isamu Noguchi, Karel Appel, Constant, Lucebert en Julio Gonzál


  9. Valkenswaard Nederlands Steendrukmuseum Ontdek Andy Warhol en Leo Gestel in het Nederlands Steendrukmuseum Expo ‘PUNT. Pointillisme. Pop-art. Pixel.’ t/m 12 mei 2024 lees meer
    * Het Nederlands Steendrukmuseum presenteert vanaf 11 november een nieuwe expositie: ‘PUNT. Pointillisme. Pop-art. Pixel. Hierin wordt getoond hoe één bescheiden stip een verhaal van kleur, technologie en kunst kan onthullen. Er is werk te zien van Leo Gestel, Paul Signac en Andy Warhol tot Roy Lichtenstein, Yayoi Kusama en Super Mario.
    In de afgelopen 150 jaar hebben kunstenaars zich volop laten inspireren door nieuwe technieken, waaronder de chromolithografie. Bij deze techniek wordt een beeld opgebouwd uit kleine, gekleurde stippen. Dit maakte het mogelijk om kleurenafbeeldingen op grote schaal te verspreiden. Ontdek hoe deze stip een indrukwekkende impact heeft gehad op diverse kunststromingen, zoals het pointillisme en de pop-art.
    Pointillisme. Pop-art. Pixel.
    Pointillisten zoals Leo Gestel en Paul Signac, of pop-art kunstenaars zoals Roy Lichtenstein en Robert Rauschenberg hebben met behulp van stippen en punten een nieuwe dimensie toegevoegd aan de kunstwereld. De pixel, als een digitale interpretatie van pointillisme, illustreert de voortdurende evolutie van kunst en technologie. Het Nederlands Steendrukmuseum nodigt bezoekers uit om de kracht van de stip te ontdekken en de band tussen techniek en kunst te ervaren.


  10. Assen Drentsmuseum Antonio Lopez, meester van het Spaans Realisme 28 januari tm 2 juni lees meer
    *Vanaf 28 januari 2024 presenteert het Drents Museum een groot overzicht van de Spaanse kunstenaar Antonio López (1936). López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen - waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten - tekeningen en beeldhouwwerk komen naar Assen. Voor de tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met Fundació Catalunya-La Pedrera in Barcelona, waar op 21 september 2023 in het Gaudí-huis Casa Milà een grote tentoonstelling over López open.


  11. Castricum archeologiemuseum Huis van Hilde, De Makers van Holland tm 16 juni lees meer
    *In archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum is op vrijdag 10 november de nieuwe tentoonstelling ‘De Makers van Holland | 900-1300’ geopend. In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker hoe onze voorouders in 400 jaar tijd de basis hebben gelegd voor het ‘Holland van nu’.
    Hollandse vergezichten
    Van moeras tot landbouwgrond, van dreigende zee tot stevige dijken en van kleine nederzettingen tot groeiende steden; tussen 900 en 1300 hebben de ‘Makers van Holland’ het landschap gevormd. De sloten, dijken en dorpen van nu liggen vaak nog op de plaats waar zíj ze hebben aangelegd. Een eeuwenoude sikkel, een keerploeg, een paardentuig en andere werktuigen vertellen in deze nieuwe tentoonstelling het verhaal van hoe onze voorouders de basis hebben gelegd voor onze huidige Hollandse vergezichten. De tentoonstelling ‘De Makers van Holland’ is tot en met 16 juni 2024 te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. Kijk voor openingstijden en meer informatie op de site


  12. Rotterdam Nieuwe Instituut Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën 9 december 2023 tm 2 juni 2024 lees meer
    * De ruimtelijke inrichting van Nederland ligt weer op de tekentafels van overheden en architecten, om een antwoord te vinden op grote maatschappelijke en ecologische uitdagingen die ons allemaal raken, zoals klimaatverandering, huisvesting, energietransitie en sociale rechtvaardigheid. In samenwerking met het College van Rijksadviseurs biedt de tentoonstelling met zowel nieuwe ontwerpvoorstellen als talloze voorbeelden uit de architectuurcollectie van het Nieuwe Instituut de broodnodige inspiratie voor een nieuwe visie op de inrichting van ons land.


  13. Schiedam Stedelijk Museum Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen 27 januari t/m 9 juni 2024 lees meer
    * nieuwe tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen aan. Armoede is voor heel veel Nederlanders, en helaas ook voor veel Schiedammers, geen ver-van-hun-bed-show, maar de dagelijkse realiteit. ‘Elk salaris hebben ze een stukje van de maand over,’ aldus een Schiedammer die betrokken is bij de tentoonstelling. Op onconventionele, verrassende, maar ook menselijke wijze belicht Stedelijk Museum Schiedam via haar historische collectie, kunst en portretten van Schiedammers waarom armoede in onze welvarende samenleving na eeuwen van armoedebestrijding nog steeds bestaat.


  14.  cultuur en kunst site CKplus expositie tips

    Eindhoven, Van Abbemuseum Dwarsverbanden, nieuwe collectiepresentatie tm 1 juli 2024 lees meer
    *Deze multizintuiglijke collectietentoonstelling, die je kunt ruiken, horen en zien, laat je kunst anders ervaren.
    Met 120 kunstwerken strekt de nieuwe collectiepresentatie Dwarsverbanden zich uit over alle vijf de verdiepingen van de collectievleugel van het museum. De tentoonstelling nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Veelal inspirerend, soms confronterend, omspant Dwarsverbanden ruim een eeuw kunstgeschiedenis met als vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 en meest recent het wandtapijt.
    Met ruim 25 multizintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes, is Dwarsverbanden de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. De tentoonstelling verrijkt ieders kunstervaring en maakt de kunstwerken toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde en dove bezoekers.
    Vijf gratis multimediatours gidsen je door de omvangrijke tentoonstelling. De Introductie Tour en de Familie Tour bieden een eerste kennismaking voor jong en oud. Wil je meer verdieping? Kies dan voor De Lichamelijke Ontmoetingen Tour, De Liefdesbrieven Tour of De Breder Verhaal Tour. Download de tours gratis op je telefoon via de Smartify app


  15. LEIDEN MUSEUM LAKENHAL STRIJDEN GA IK ANTON DE KOM EN DE SURINAAMSE STUDENTEN UNIE TM 7 JULI lees meer
    * Vandaag de dag is de Surinaamse schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom niet meer weg te denken uit de geschiedenis. Zijn geruchtmakende boek Wij slaven van Suriname uit 1934 raakte in de loop ter tijd in vergetelheid. In de jaren zestig ontdekte Rubia Zschuschen, student en lid van de Surinaamse Studenten Unie, in de Leidse universiteitsbibliotheek De Koms manifest voor vrijheid en gerechtigheid voor alle Surinamers. De Surinaamse Studenten Unie zou dit werk, waarin de geschiedenis van Suriname voor het eerst wordt beschreven vanuit de gekoloniseerden, omarmen en breed toegankelijk maken. Van 10 november 2023 tot en met 7 juli 2024 vertelt de Surinaamse Studenten Unie in Museum De Lakenhal dit voor velen nog onbekende verhaal.


Home