Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS



Uw stadsgids in UTRECHT

UTRECHT STADSWANDELINGEN, MONUMENTEN en STADSGIDSEN

  • De mooiste stadswandelingen in Utrecht klik hier
  • Utrechtse monumenten op een rij klik hier
  • Educatieve activiteiten primair onderwijs klik hier en voortgezet onderwijs.klik hier



      KunstSalon Utrecht voor Particulieren en Bedrijfsleven
    KunstSalon Utrecht

    Kunst kan worden aangekocht bij De KunstSalon in Utrecht. Ook is het de kunstuitleen in Utrecht

    Yvonne Michiels
    Yvonne Michiels vertelt in haar kunst persoonlijke verhalen over schoonheid, emoties en vergankelijkheid. De expressieve portretten van Yvonne Michiels (1966) zijn verrassend en sterk gelaagd. Zowel in haar thematiek als in haar techniek gebruikt de kunstenares verwijzingen naar ons moderne wereldbeeld. Portretten van sterke, modebewuste vrouwen combineert Michiels met fragmenten van wereldsteden of details uit de natuur.

    Jenny Boot
    Het werk van fotograaf Jenny Boot laat zich het best omschrijven als dat van een moderne kunstenaar met roots in de 17de eeuw. Jenny Boot (1969) begon ooit met schilderen als vorm van expressie. Na vele omzwervingen koos ze uiteindelijk voor de fotoacademie. In 2012 studeerde ze af in Amsterdam als modefotograaf. Hoewel ze in haar afstudeerjaar al exposities kreeg in Parijs en New York, zag Jenny zichzelf eerder voor de modebladen werken dan kunst maken. In 2015 werd Jenny Boot ontdekt en werd haar werk op alle toonaangevende kunstbeurzen ter wereld getoond. Haar werken hangen nu dan ook in verschillende prestigieuze collecties.



    U T R E C H T



    De mooiste stadswandelingen in Utrecht




    Utrecht Stadswandelingen Utrecht (5)print
    Utrecht Stadswandeling Utrecht print
    Utrecht beeldenroute te fiets of te voet print
    Utrecht stadswandelingen(13)
    Utrecht stadswandeling (2)print
    Utrecht Domplein en Museumkwartier gratis stadswandeling te downloaden en op telefoon 5 km
    Utrecht Stadswandeling door het Maximapark print 7,9 km (route.nl)
    Utrecht stadswandeling centrumprint
    Utrecht: Wendy’s Wandelingen, stadswandelingen en arrangementen met gids Wendy de Keyzer
    Utrecht Stadswandelingen Utrecht Stadswandeling (4)
    Utrecht GET Events groepsuitjes en workshops .
    Utrecht Stadswandeling Grachten en Werven 3km
    Utrecht Thema stadswandelingen (8x).arr.
    Geologische stadswandeling Utrecht print
    Stadswandeling Utrecht te downloadenprint
    Utrecht een snelle tour door Utrecht is de stadswandeling Uniek Utrecht, in de app iTour360, ideaal.print + app
    Utrecht Stadswandeling Jugendstil in Utrecht, Balkonnetjes, tegeltableaus en beeldhouwwerken Boek
    Utrecht Stadswandeling Utrechtprint
    Utrecht toeristische stadswandel routes APP
    Utrecht: Download en bekijk de wandeling van Utrecht naar Rhijnauwen:print
    Utrechtse Stiltewandelingen 10 stuks print + GPS
    Stadswandeling Utrecht Stadsherstel Midden Nederland Historische Binnenstad 12 kmprint
    Utrecht Stadswandeling print, gratis App en GPS
    Utrecht Stadswandeling door de Domstad door de Groene Wissel print
    Utrecht Stadswandeling van Arend Landman Stadsgrachten singels en de binnenstad print
    Utrecht Stadswandeling van Station naar Station Bunnik print
    Utrecht Stadswandeling, gratis te downloaden, start station print
    Utrecht Wandelroute gratis te downloaden, start station

    Utrecht Groepsuitje Utrecht Stadsrondleiding klik hier
    Ontdek Utrecht tijdens een stadsrondwandeling. Ontdek de Grachten de gezellige binnenstad. Utrechtse uitjes beginnen hier


    Utrecht, stadswandelingen met gids Wendy’s Wandelingen
    klik hier

  • Wendy de Keyzer: stadsgids van Wendy’s Wandelingen, even voorstellen

    Welkom, mijn naam is Wendy de Keyzer, stadsgids in Utrecht. Wilt u een inkijk hebben in de geschiedenis van Utrecht die op een originele, levendige wijze gepresenteerd wordt, bent u bij Wendy’s Wandelingen aan het juiste adres. Ik ben cultuurhistorica en mijn interesses liggen vooral in de mentaliteits- en cultuurgeschiedenis en in de geschiedenis van de Duitse bezettingsjaren 1940-1945.

    Mijn passie ligt in het tot leven brengen van het persoonlijke verhaal, dat verborgen ligt achter gevels en façades. Ik heb ruime ervaring opgedaan in het onderwijs en ben jarenlang werkzaam geweest voor het Centraal Museum in Utrecht.


    1. Utrecht stadswandeling met gids Wendy’s Wandelingen: Dood en Verderf in de stad lees meer
      * Ooit gedacht waar het het woord ‘genadeslag’ vandaan komt? Een beul kon soms deze slag toedienen als een gunst tijdens het radbraken. Op het Neude werd een monnik, die zich voordeed als kanunnik, in een pot gekookt. De van ‘sodomie’ beschuldigde Utrechtenaren, die ’s avonds in het geniep bijeenkwamen, werden veroordeeld en gewurgd. Hun daden werden angstvallig verzwegen. Past u op tijdens een etentje in een restaurant langs de werf? In de werfkelders huist al eeuwen de basilisk, een gruwelijk monster. Het tafereeltje ….

    2. Utrecht stadsgids Wendy’s Wandelingen: De Historische Binnenstad lees meer
      Deze historische rondleiding door Utrecht neemt u mee in een prachtige 2000 jaar oude geschiedenis. Verstilde hofjes toveren begijntjes te voorschijn. De kleurrijke passanten en grappige anekdotes van vrijzinnige vrijbuiters, wulpse hoeren en wijze wieven verlevendigen een boeiende geschiedenis van cultuur en mentaliteit: vanaf de Romeinse tijd tot heden. We passeren de Highlights van Utrecht, de Dom, lopen langs grachten en werven, komen ook langs plekjes die menig geboren en getogen Utrechter nog nooit heeft gezien. Het verhaal achter de façades komt tijdens deze stadswandeling tot leven.

    3. Utrecht stadsgids Wendy’s Wandelingen Woeste en Wijze Wieven lees meer
      * Geschiedenis vertelt vaak het verhaal van grote mannen, koningen en krijgers. Toch is ongeveer de helft van de bevolking vrouw, welk stempel hebben vrouwen op de geschiedenis gedrukt? Met name vanaf de jaren zestig kwam er meer aandacht voor gender- en vrouwengeschiedenis. Deze stadswandeling werpt licht op het leven van Utrechtse vrouwen die soms dwars tegen de conventies in vorm gaven aan de maatschappij waarin zij leefden. Het waren doorgaans bijzonder woeste wijven of wijze wieven.. Tijdens de stadswandeling zult u vrouwen uit de geschiedenis tegenkomen die in veel gevallen voor de keuze kwamen te staan: aanpassen aan de normen en waarden van de tijd of zich er tegen verzetten?

      klik op afbeelding voor de video


    4. Utrecht Een plekje in het hofje, een plaatsje in de hemel, met stadsgids Wendy’s Wanelingen lees meer
      *Vanaf ongeveer 1400 kwam er in Utrecht steeds meer aandacht voor weduwen, wezen en de armen. Rijke geldschieters gaven hun nalatenschap als gift om weeshuizen, hofjes of kameren te stichten. Arme, veelal oude en ziekelijke mensen van onbesproken gedrag mochten gratis in deze kameren wonen. Was dit een daad van barmhartigheid of speelden opportunisme en de neiging tot opvoeding en paternalisme een rol? Deze stadswandeling door Utrecht brengt u langs de hofjes en kameren waar de sociaal zwakkeren woonden en werpt licht op zowel de bewoners als de financiers van deze huizen. Doldwaze figuren, alcoholisten, landlopers en bemoeizuchtige dames passeren de revue. De wandeling wordt in een breed historisch kader geplaatst.

    5. Utrecht tijdens de Tweede wereldoorlog, een wandeling rondom de Maliebaan met Stadsgids Wendy’s Wandelingen lees meer
      *De bezettingsjaren worden vaak gezien als de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. Deze wandeling leidt u door de oorlogsjaren van de Maliebaan in Utrecht, ook wel de Tweede Wereldoorlog in Nederland op één strekkende kilometer genoemd. We komen langs illegale drukkerijen van ondergrondse krantjes, passeren het hoofdkwartier van de NSB en de SS en het huis van Anton Mussert. Het drama dat achter het Centraal Israëlitisch Meisjesweeshuis schuil gaat spreekt voor zich. Aartsbisschop De Jong, die hier zijn bisschoppelijk paleis had verzette zich openlijk tegen de toenemende nazi-terreur.

    6. Wendy’s Wandelingen als gids in het Rietveld Schröderhuis te Utrecht


      klik op afbeelding voor de video

      * Truus Schröder is geboren in 1889 in Deventer. In 1911 komt ze met haar man naar Utrecht. Daar ontmoet ze Gerrit Rietveld. Wanneer haar man plotseling overlijdt en zij met drie kinderen achterblijft, wil ze opnieuw beginnen en daar hoort ook een ander huis bij. Samen met Rietveld gaat ze dan aan de slag. Haar ideeën over het nieuwe wonen krijgen vorm.

    7. Utrecht: Geloofstwisten en Reformatie met stadsgids Wendy’s Wandelingen lees meer
      *In de Middeleeuwen was Utrecht het belangrijkste geestelijk centrum van de Noordelijke Nederlanden. Het speelde een belangrijke rol in de beginfase van de opstand tegen de Spaanse overheersing in de zestiende eeuw. Markante figuren en dappere lieden uit deze periode worden ten tonele gebracht, zoals Trijn van Leemput. Deze vrouw nam het voortouw bij de sloop van het Vredenburg, het gehate Spaanse bolwerk dat de westkant van de stad beheerste. In 1579 werd de Unie van Utrecht getekend, wat onder meer inhield dat de openlijke uitoefening van de Katholieke godsdienst verboden werd.

    8. Utrecht: Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, een wandeling door het centrum met stadsgids Wendy’s Wandelingen lees meer
      * U wandelt langs gebouwen, monumenten en andere plaatsen die herinneren aan het oorlogsverleden van de oude Utrechtse binnenstad. We dwalen langs het stadhuis, de synagoge en het Academiegebouw. Prof. Victor Koningsberger sprak hier zijn ontzetting uit over de rassenleer en de Jodenvervolging, maar spoorde tevens aan niet actief in verzet te gaan. We passeren de plek waar verzetsvrouw Truus van Lier de pro-Duitse commissaris van politie G.J. Kerlen doodschoot en staan stil bij hij haar nichtje die meer dan honderd Joodse kinderen redde van nazi-geweld. Het tegenwoordig gezellig studentikoze Neude krijgt een andere dimensie, wanneer we beseffen dat daar verschillende vormen van verzet plaatsvonden.

    9. Utrecht stadsgids Wendy’s Wandelingen Volksverhalen en Mysteries lees meer
      *’s Nachts om twaalf uur vliegen 'de Britsche hoeren' van de Winkel van Sinkel naar de overkant van de Oudegracht, de grote steen in de Twijnstraat ligt aan een ketting om de duivel tegen te houden. Wie bij het Pandhof van de Dom omhoog kijkt ziet een mysterieus stenen touw, dat twee raamstijlen met elkaar verbindt. Dit touw symboliseert de innige liefdesband en tegelijk de desastreuze gevolgen en tragedie van een onbereikbare liefde. Dit en nog veel meer mysteries beleeft u tijdens deze sfeervolle tocht door straten en stegen van Utrecht. Deze unieke stadswandeling is ideaal te combineren met een uitgebreide koffie of thee met een Anton’s Cook of ander lekkers die de Winkel van Sinkel u aanbiedt.


  • Utrecht GET Events groepsuitjes lees meer
    GET Events voor bedrijfsuitjes, Personeelsuitjes en Familieuitjes,
    Welkom bij GeteventsEen bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest organiseren is makkelijker gezegd dan gedaan, misschien weet u uit eigen ervaring wel wat een klus het is om een event te organiseren. Er komt een hoop bij kijken. Maar geen nood, wij nemen u graag alle zorgen uit handen. Evenementen organiseren is namelijk ons werk en waar wij het beste in zijn!
    Wij begrijpen als geen ander dat uw evenement moet prikkelen, motiveren en inspireren maar of u nu met 15 of 1500 personen komt, boven alles moet uw evenement natuurlijk een groot feest worden!
    Walking dinner Utrecht Sommigen noemen het een Walking dinner, anderen een Running dinner, maar wij houden het gewoon op zijn Hollands en noemen het een Hap en Stap Tour. Het meest culinaire uitje in Utrecht. ;
    Stadswandeling Utrecht;
    Grote fietstour Utrecht, Heeft u zin in een actief en toch ontspannen uitje samen met uw collega's, vrienden of familie? Dan is onze Grote Fietstour zeker een aanrader.
    Hofjes in Utrecht, Ga mee op een verrassende wandeling door onbekend Utrecht! Goed verscholen liggen hier namelijk de prachtigste hofjes verborgen. Soms zijn het rijen ‘kameren’, soms liggen ze rondom een binnentuin of maken ze deel uit van een (voormalige) kerk. Maar onze gids en tevens ''Hofjes specialist'' weet ze allemaal te vinden!
    En nog vele mogelijkheden

    Utrecht Stadswandeling door het Maximapark print 7,9 km (route.nl) lees meer
    Wandelen door het Máximapark in Utrecht , Zin om de benen te strekken en een heerlijke wandeling maken in Utrecht? Dan is deze route iets voor jou. In welke periode van het jaar je deze wandeling gaat maken, het is altijd fijn om de buurt te verkennen. Je start bij Brazzerie Abrona in De Meern. De brasserie is gevestigd in een voormalige boerderij. Een prachtig monumentaal pand met eikenhouten steunbalken. Hier kun je terecht voor een lekker hapje en een drankje nadat je gewandeld hebt. Vanuit de brasserie wandel je richting het noorden naar het Máximapark. Het stadspark, dat genoemd is naar koningin Máxima, vormt het groene centrale hart van de grote stadsuitbreiding van Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Nadat je door het park hebt gewandeld, loop je weer terug naar Brazzerie Abrona.


    Utrecht Domplein en Museumkwartier gratis stadswandeling te downloaden en op telefoon klik hier
    Gratis stadswandeling op je telefoon of in PDF: Utrecht Domplein en MuseumkwartierMaak kennis met het Domplein en Museumkwartier in Utrecht. Utrecht is met 2000 jaar historie één van de oudste steden van Nederland. De stad heeft een lange geschiedenis en dat zie je terug in de mooie gebouwen die bewaard zijn gebleven in het historische centrum van Utrecht. Rondom het Domplein en in het Museumkwartier zijn tal van eeuwenoude monumenten, kloostertuinen en historische winkelstraten. De historische stadswandeling heeft een afstand van 5 km en verschijnt met 1 klik op je telefoon in Google Maps. Ook is er een gratis routegids in PDF format te downloaden!

    Utrecht Stad, 5 wandelingen bewegwijzerd, te downloaden en beschreven klik hier
    Vijf gemarkeerde Utrecht te voet wandelingen van 8 tm 13 km. Wandellijnen verbinden de binnenstad met het landschap er buiten. Natuur en cultuurhistorie.Ze zijn genarkeerd dmv gekleurde pijlen, ze zijn beschreven op de site en ze zijn te downloaden


    Utrecht 10 Prachtige stadswandelingen zonder of met VVV-gids Beschrijvingen te koop lees meer
    Utrecht, stadswandelingen . Langzaam maar zeker timmert Utrecht cultureel ook wat meer aan de weg. Zo is er een prachtig overzicht van de VVV wandelingen te raadplegen.De stadswandelingen onder leiding van een deskundige VVV-gids. Als geen ander weten de VVV-gidsen de weg naar alle bijzondere plekken in de bijzondere Domstad. Groepsarrangementen kan voor u en uw groep een historische wandeling organiseren door de mooie binnenstad van Utrecht. Dit kan op een door u gewenst tijdstip en onder begeleiding van een deskundige VVV-gids. . Een paar voorbeelden zijn * Utrecht Hotspots, Een wandeling langs de plekken die Utrecht zo bijzonder maken. * Het Museumkwartier * Architectuur door de eeuwen heen* Jugendstil * Trajectum Lumen, Een avondwandeling langs unieke lichtkunstwerken van gerenommeerde (inter)nationale kunstenaars. Utrecht VVV http:// www.groepsarrangementen-utrecht.nl à vvv stadswandelingen

    Utrecht Stadswandeling Grachten en Werven 3 km te downloaden lees meer
    Zelf op pad Met deze stadswandeling kun je zelf aan de hand van 21 beschrijvingen een stadswandeling maken door de prachtige binnenstad van Utrecht. Historische wandeling Deze stadswandeling van 1,5 uur voert langs de grachten met hun unieke constructies van werven en kelders. Zij vormden in het verleden het hart van de handel waardoor Utrecht tot bloei en grote rijkdom kwam. Elke gracht heeft zijn eigen sfeer en kenmerken. Praktisch - Deze wandeling is inclusief routekaart. - Duur: 1,5 uur. - Prijs: € 3,-, te koop bij VVV Utrecht, Domplein 9

    TOP
    Ook museum bezoeken? klik hier en breng plaatsnaam in.



    Utrecht, Stadswandeling In het voetspoor van Sint-Maarten te downloaden/printen hele mooie beschrijving Hier uit printen
    Bijzondere Utrechtse stadswandeling
    * Deze stadswandeling op internet is leuk beschreven en geeft wetenswaardigheden van hetgeen we onderweg zien. Al aan het begin van de achtste eeuw wijdde de toenmalige zendeling Willibrord een kerkje op het huidige Domplein toe aan Sint-Maarten. Vanaf dat moment zou deze heilige uit Tours, die ooit voor de poort van Amiens zijn mantel doormidden had gesneden om de helft daarvan aan een bedelaar te kunnen geven, voor altijd met Utrecht verbonden blijven. Zo waren zowel de romaanse als de gotische Domkerk toegewijd aan Sint-Maarten. Maar ook na de Reformatie bleef SintMaarten een rol spelen. Zo verwijst het roodwitte stadswapen naar de mantel die Sint-Maarten ooit deelde. Op veel plaatsen is de lange geschiedenis die de stad en Sint-Maarten hebben nog terug te zien, zoals in de pandhof van de Dom of in een groot standbeeld bij de Martinuskerk aan de Oudegracht. Deze wandeling voert u langs straten pleinen, kerken en musea waar afbeeldingen of verhalen nog herinneren aan Sint-Maarten. Een wandeling door de grotendeels nog middeleeuwse binnenstad van Utrecht. In het voetspoor van Sint-Maarten, langs bijzondere plekken in de stad.



    Utrecht, stadswandeling langs Utrechts grachten, is uit te printen Utrecht
    Wandelen langs de grachten, start bij Vredenburg. Mooie beschrijvingen

    Utrecht Stadswandeling is te downloaden lees meer
    Af te drukken Utrecht stadswandeling

    Utrecht Stadswandeling Uniek met wandelapp lees meer
    Voor een snelle tour door Utrecht is de stadswandeling Uniek Utrecht, in de app izi.travel, ideaal. In 90 minuten zie je vele bekende én onbekende locaties in de Utrechtse binnenstad. De wandeling is interessant voor mensen die de stad nog niet zo goed kennen. Ook de Utrecht kenners zullen nog blij verrast zijn met de nieuwtjes op de app.
    Hoe werkt het?
    Start de app en de gps op je smartphone en je krijgt bij elke interessante plek (POI - point of interest) een uitleg. Je kunt gesproken tekst beluisteren en meelezen op je smartphone. Tijdens de route leer je van alles over de geschiedenis van Utrecht. Zo wordt bij de Domkerk uitgebreid stil gestaan bij de bouw en de problemen die zich voordeden. Door een zware tornado in 1674 ontbreekt nu het middenschip van de kerk.
    De route door Utrecht
    De wandeling start bij station Utrecht Centraal, en gaat langs de inktpot, de Mariaplaats, Ledig Erf, Sonnenborgh, het Zocherpark, en de Nieuwe Gracht naar de bekendste historische plaats van Utrecht: het Domplein.

    Utrecht Stadswandeling Utrecht te downloaden lees meer
    begint op de Mariahoek (A). Op nummer 16-17 ziet u de Oudkatholieke aalmoezenierskamer, een weeshuis en een bejaardentehuis tegelijk. Via het hek bij het Conservatorium loopt u door de tuin van de Pandhof van de voormalige Mariakerk (B). U Loopt richting de Oudegracht waar rijke kooplieden hun huizen bouwden. Verderop ziet u Huis Oudaen (C

    Utrecht beeldenroute is te downloaden lees meer
    Utrecht | De beeldenroute door Utrecht Start op station Utrecht Overvecht. Hier zijn OV-fietsen te huur en kunt u koffie drinken bij Coffeemania. Ga na de rotonde 2e links de Tannhäuserdreef op (1) . Fiets rechtdoor tot het park en ga rechts. Bij de splitsing links (Keggedreef) aanhouden. In het parkje staat (2) aan uw rechterhand. Vervolg de weg. Als u links omhoog kijkt ziet u geveldoeken aan de flat (3). Einde links de Dorbeendreef op. In de portieken van de Dorbeendreef zijn kunstwerken te zien (niet opgenomen in omschrijvingen). Einde 2x rechtsaf, langs het water. Blijf rechtdoor fietsen tot u de watertoren ziet. Steek over etc

    Utrecht: Download en bekijk de wandeling van Utrecht naar Rhijnauwen: lees meer
    Wandeling van Utrecht naar Rhijnauwen Met gratis wandelroute
    Het mooie van Utrecht is dan je vanuit het centrum binnen de kortste keren midden in de natuur staat. Je kunt een fiets huren en naar de Maarsseveenseplassen, Slot Zuylen of Haarzuilens fietsen. Maar als je meer van wandelen houdt, zijn er ook genoeg opties. Een van de leukste wandelingen die je vanuit het centrum van Utrecht kunt maken, is die naar Landgoed Rhijnauwen.


    Geologische Stadswandeling Utrecht lees meer
    De historie van Utrecht begint in de eerste eeuw na Christus. De keizer besluit dat de Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk zal worden en sticht een fort genaamd 'Rheno Trajectum'. Vertaald is dit 'doorwaadbare plaats in de Rijn' en het bevond zich oorspronkelijk op de plaats van het huidige Domplein. Verder herbergt het eeuwenoude centrum van Utrecht een breed scala aan gesteenten, die veel verder terug gaan dan de Romeinse tijd: ze kunnen u veel vertellen over de geschiedenis van de aarde. Ontdek deze historie met de leerzame wandeling 'Stenen rond de Dom', die u hier kunt downloaden.

    Utrecht Sporen van Slavernij in Utrecht gratis app met gps lees meer
    Gratis app met GPS stadswandeling
    Bij het vijfjarig bestaan van Kosmopolis Utrecht is in 2011 een korte stadswandeling beschikbaar gekomen over het slavernijverleden van Utrecht. Aansluitend op de publicatie van de wandelgids Sporen van Slavernij door het Center for the Humanities heeft Kosmopolis deze GPS-route uitgebouwd naar bijna 30 routepunten. U kunt via deze website gratis de gelijknamige GPS-gestuurde stadswandeling downloaden als app voor smartphones in een Nederlands- of Engelstalige versie.

    Utrecht Stadswandeling van Station naar Station Bunnik te downloaden lees meer
    Het Wandelplatform-LAW heeft in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen een serie wandeltochten van station naar station samengesteld. Deze NS-wandeltochten volgen een gedeelte van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). De route Amelisweerd loopt samen met het Utrechtpad (streekpad 13, een route van 163 km door de provincie Utrecht en de Gelderse Vallei). U begint bij het Centraal Station in Utrecht en wandelt langs de Oude Gracht en de Kromme Rijn de stad uit. Via het jaagpad langs de Kromme Rijn en het landgoed Amelisweerd komt u na ongeveer 15 km uit bij station Bunnik. Het is mogelijk de route in te korten door na 7, 10 of na 12 km de bus terug te nemen naar station Utrecht Centraal. Ook kunt u de route inkorten door bij het landgoed Nieuw Amelisweerd een klein gedeelte van de route over te slaan. De lengte van de route is dan 13 km.
    De NS-wandelroute Amelisweerd loopt vanaf het Centraal Station in Utrecht langs de Oude Gracht en de Kromme Rijn de stad uit. Via het jaagpad langs de Kromme Rijn en het landgoed Amelisweerd kom je na ongeveer 15 km uit bij station Bunnik. Het is mogelijk de route in te korten door na 7, 10 of na 12 km de bus terug te nemen naar station Utrecht Centraal. Ook kun je de route inkorten door bij het landgoed Nieuw Amelisweerd een klein gedeelte van de route over te slaan.

    Utrecht Stadswandeling Jugendstil in Utrecht, Balkonnetjes, tegeltableaus en beeldhouwwerken Boek lees meer
    In de binnenstad van Utrecht zijn veel Jugendstilpanden te vinden, meer dan u denkt! In deze wandeling neemt u afstand en kijkt u eens omhoog. Daar vindt u natuurstenen balkonnetjes, baksteen in allerlei kleuren, tegeltableaus en beeldhouwwerken. Zo ziet u Utrecht met een heel andere blik. Wandel mee met docente Myrthe Hebinck langs een aantal binnenstadspanden en ontdek de Jugendstil in Utrecht.Prijs: € 22,50De welvaart van de stad eind negentiende eeuw uitte zich in weelderige architectuur. Vooral winkeleigenaren wilden hun etalages aantrekkelijk maken door het gebruik van veel glas en gebogen houten omlijstingen. Maar ook de hogere etages zijn vaak rijkelijk gedecoreerd. Door de intrek van moderne zaken en veel winkelend publiek vallen de gevels nauwelijks meer op.

    Stadswandeling Utrecht Stadsherstel Midden Nederland 12 km te downloaden lees meer
    Stadswandeling – Utrecht De wandeling leidt u door de binnenstad langs een deel van de panden van Stadsherstel Midden-Nederland. Af en toe vindt u een beschrijving van een pand dat in bezit is van derden. Utrecht was lange tijd, vanaf de 11e eeuw, centrum van de kerkelijke macht in Nederland. Met steun van de keizer ontwikkelden de bisschoppen grote bouwactiviteiten in de stad. Een van de grootste resultaten hiervan is het Utrechtse kerkenkruis. In 1080 werd de laatste kerk van het kruis gebouwd: de Mariakerk. Dit kerkenkruis zou gemaakt zijn in opdracht van de Duitse keizer Hendrik III. Zijn vader was overleden en zijn hart werd in de Dom bijgezet. Hendrik zou hem willen eren door de bouw van een kruis van kerken.De Dom die er toen stond had bisschop Adelbold II rond 1020 laten bouwen in romaanse stijl, wat in die tijd gebruikelijk was. In 1253 werd deze kerk, samen met grote delen van de stad, verwoest. Datzelfde jaar nog werd gestart met de bouw van een gotische Dom, die we nu deels nog zien. De bouw duurde tot 1517. In verband met geldgebrek werden het schip en het dwarsschip niet afgemaakt. In 1674 raasde er een orkaan over de stad en het schip van de Dom werd geheel verwoest. De contouren van het voormalige schip van de Dom zijn met donkere stenen aangegeven op het Domplein. Vanuit het hart van de historische binnenstad voert deze wandeling u meer naar de randen van het oude centrum. Opvallend voor een grote stad als Utrecht is dat tot 1900 de woonfunctie zich echt alleen nog binnen de singels bevond. In die tijd was het gebied bij de singels dus de rand van de stad en daarmee de goedkoopste grond. Om die reden zien we in die gebieden dus veel kleine woningen. Halverwege de wandeling komen we langs enkele van deze hofjes. De structuur van de binnenstad is daardoor dus heel erg bepaald. Je kunt ook nagaan wat een enorme explosie er sinds 1900 heeft plaatsgevonden, als je kijkt hoe groot Utrecht nu is.

    Utrecht Stadswandeling door de Domstad door de Groene Wissel te downloaden lees meer
    GROENE WISSEL UTRECHT | STADSWANDELING DOOR DE DOMSTAD Vanuit Hoog Catharijne, een van de lelijkste plekken van Nederland, wandel je al snel over de rustige en groene Catharijnesingel. Die deel je met wat verdwaalde joggers en flanerende stelletjes. En tussen de bomen krijg je telkens aangename doorkijkjes op oude volkswijkjes. Let even op de bomen langs de singel. Er staan een paar reuzen bij, waaronder de dikste plataan van Utrecht, geplant in 1835. 14 km, kan in twee keer gelopen worden, kaartje en de routebeschrijving is te downloaden


    Utrechtse Stiltewandelingen 10 stuks lees meer
    Utrechtse Stiltewandelingen. Centrum Utrecht-West Utrecht-Noordwest Overvecht Noordoost Leidsche Rijn Noord Leidsche Rijn Zuid Utrecht-Oost Utrecht-Zuidwest Utrecht-Zuid
    Stiltewandelingen Utrecht is een samenwerkingsproject van de Gemeente Utrecht, en de Stichtingen Klank, Plu en Milieucentrum Utrecht. Op deze site vindt u achtergronden van het project. Wat is stilte? Waarom moeten we er zuinig op zijn? En hoe kunnen we ervan genieten! In het kader van dit project zijn in 2011 tien Stiltewandelingen samengesteld. In elke Utrechtse wijk een. U kunt de routes hier downloaden in de vorm van: een kaart van de wandeling (pdf) een routebeschrijving (pdf) een beschrijving van de marktante luisterplekken een GPS-file een KML-file
    De details van de wandelingen staan op de site. U vindt daar route beschrijvingen, kaarten, bestanden voor GPS en smartphone e.d..Centrum Utrecht-West Utrecht-Noordwest Overvecht Noordoost Leidsche Rijn Noord Leidsche Rijn Zuid Utrecht-Oost Utrecht-Zuidwest Utrecht-Zuid

    een snelle tour door Utrecht is de stadswandeling Uniek Utrecht, in de app iTour360, ideaal. lees meer
    een snelle tour door Utrecht is de stadswandeling Uniek Utrecht, in de app iTour360, ideaal. In 90 minuten zie je vele bekende én onbekende locaties in de Utrechtse binnenstad. De wandeling is interessant voor mensen die de stad nog niet zo goed kennen. Ook de Utrecht kenners zullen nog blij verrast zijn met de nieuwtjes op de app.
    Hoe werkt het? Start de app en de gps op je smartphone en je krijgt bij elke interessante plek (POI - point of interest) een uitleg. Je kunt gesproken tekst beluisteren en meelezen op je smartphone. Tijdens de route leer je van alles over de geschiedenis van Utrecht. Zo wordt bij de Domkerk uitgebreid stil gestaan bij de bouw en de problemen die zich voordeden. Door een zware tornado in 1674 ontbreekt nu het middenschip van de kerk.
    De route door Utrecht De wandeling start bij station Utrecht Centraal, en gaat langs de inktpot, de Mariaplaats, Ledig Erf, Sonnenborgh, het Zocherpark, en de Nieuwe Gracht naar de bekendste historische plaats van Utrecht: het Domplein.
    Praktische informatie over de app iTour360 De route is gratis te downloaden in de app van iTour 360, die beschikbaar is voor Android en iOS. Kies voor de stadswandeling Uniek Utrecht. Startpunt: station Utrecht Centraal De route heeft een lengte van 3,7 kilometer. Deze Wandeldate Tip is van POI Tours!Check de complete tip op de website van POI Tours.

    Utrecht Stadswandeling Utrecht gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
    Ontdek Utrecht voor een leuke dag uit!
    Utrecht is een stad om verliefd op te worden. Als je van een drankje nipt op de levendige en eeuwenoude werven aan de grachten, als je na 465 treden het waanzinnige uitzicht vanaf de Domtoren bekijkt of als je met de wind door je haren langs de sfeervolle singels en parken fietst.
    Deze moderne studentenstad met een rijk middeleeuws verleden ligt in het hart van Nederland. Het is een stad die zowel gasten als inwoners blijft verrassen en veroveren. Ze voert je mee langs charmante pleinen en steegjes met authentieke Utrechtse cafés, bijzondere eenmanszaakjes, hippe koffietentjes en wijnbars en prachtige historische en moderne schatten, zoals de eeuwenoude werven en het Rietveld Schröderhuis.
    Utrecht is een verrassende mix van groots en intiem, en van historisch en modern. Zo vind je er exclusieve boetiekjes en grote winkelketens, schitterende monumenten en prijswinnende moderne architectuur, sfeervolle arthouses en spectaculaire megabioscopen, oude en moderne kunst, kleine muziekpodia en één van de grootste muziekpaleizen van Europa: TivoliVredenburg. Tijdens gezellige (streek)markten, Culturele Zondagen en feestelijke festivals is Utrecht op haar best.
    Download hier je gratis ANWB stadswandeling Utrecht die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

    Utrecht Wandelroute gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
    Met deze wandeling in Utrecht beleven we het oude stadscentrum in zijn grote diversiteit. Het hart van Utrecht is doorspekt van steegjes, binnenhofjes en grachten. Dit levert een zeer gevarieerde wandeling op van niet minder dan 9 kilometer. Ze is ook zeer divers in beleving. We komen langs heel wat musea, wandelen dwars door een shoppingcenter, langs rustige waterkanten, door groene zones en rusten even uit op een bankje in een binnenhof. Op het einde van deze wandeling vind je nog een fietsroute rond Utrecht langs de belangrijkste bezienswaardigheden

    Ga naar het expositie overzicht van heel Nederland klik hier

    Ga naar het overzicht met 425 stadswandelingen in heel Nederland klik hier



    U T R E C H T

    De meest aansprekende monumenten in Utrecht



    Utrecht De Monumenten en Forten, kerken, stadhuis, houtzaagmolen, Poortgebouw, de Stelling, De Sterrenwacht
    Utrecht Museum Catharijneconvent
    Utrecht De Werven
    Utrecht Domcomplex
    Utrecht Rietveld Schröderhuis



  • Utrecht Monumenten en Forten zie hier
    * Monumenten en Forten in Utrecht
    Stadhuis
    Het stadhuis van Utrecht staat op een plek met een lange geschiedenis. Tijdens archeologisch onderzoek werden eikenhouten palen aangetroffen die waarschijnlijk dateren uit het jaar 806. In die eeuwen zag het er op deze plek heel anders uit. De Oudegracht bestond nog niet, maar er was wel ander water: ter hoogte van de huidige Oudegracht en de Ganzenmarkt stroomde de rivier de Rijn. Dat water gaf handelaren de mogelijkheid om met hun schepen dichtbij de pakhuizen te komen. De toenmalige Utrechters legden beschoeiingen en dijkjes aan om overstromingen tegen te gaan. Bij het stadhuis zijn sporen daarvan teruggevonden. Toch kon het water niet altijd in bedwang worden gehouden: rond 1170 kwam een groot deel van de stad onder water te staan. In de twaalfde en dertiende eeuw werd daarom een deel van de stad opgehoogd. Dat gebeurde ook op de plek van het stadhuis. Kort daarna werd, waar nu de hoge pilaren van het hedendaagse stadhuis staan, het eerste tufstenen huis gebouwd. De fundamenten en kelders van dit huis 'Lichtenberg' zijn nog steeds aanwezig. Aanvankelijk lag de voorgevel aan de kant van de Ganzenmarkt. Na een grote brand in de dertiende eeuw werd het grotendeels verwoeste huis herbouwd. De voormalige westgevel werd tijdens die verbouwing tot voorgevel gemaakt en zo kwam Lichtenberg alsnog aan de Oudegracht te liggen, die inmiddels was ontstaan.
    Sterrenwacht
    De geschiedenis van de Utrechtse sterrenwacht begint niet op Sonnenborgh, maar op de Smeetoren, één van de grootste en oudste verdedigingswerken van Utrecht. Daar kwam in 1642 de eerste sterrenwacht van de universiteit. Maar halverwege de 19e eeuw was het gebouw in zo’n slechte staat dat het niet meer geschikt was om er sterrenkundig onderzoek te doen. Oprichting In 1851 kwam de natuurkundige Buys Ballot met het idee om bovenop het 16e-eeuwse bastion Sonnenborgh een sterrenwacht en een weerkundig instituut te bouwen. De universiteit stemde daarmee in en zo werd op 15 september 1853 de eerste steen van het gebouw gelegd door koning Willem III. De koning ondertekende op die dag een perkament waarop de gebeurtenis beschreven stond. Het perkament werd samen met een aantal munten en bronzen medailles in een loden doos opgeborgen en onder de pijlers van de meridiaankijker geplaatst. In 1997 is de loden doos teruggevonden en tegenwoordig kun je de doos, het perkament en de munten bekijken in de Meridiaanzaal van Sonnenborgh.
    De Stelling
    Tot de Stelling van Utrecht behoren 15 forten die in twee ringen ten noorden, oosten en zuiden van de stad liggen. Aan de Klop, De Gagel, Blauwkapel, De Bilt, Vossegat en de vier Lunetten werden omstreeks 1820 aangelegd. In de tweede helft van de 19e eeuw, toen het verbeterde geschut over deze forten heen de stad kon bereiken, werden de forten Ruigenhoek, Voordorp, Hoofddijk, Rhijnauwen, Vechten en ’t Hemeltje aangelegd. De ondernemers, eigenaars en huurders/gebruikers van 16 forten rondom Utrecht hebben zich verenigd in de Stichting Stelling van Utrecht. Doel is het uitwisselen van informatie en het gezamenlijk organiseren van publieksactiviteiten. Zo hopen de deelnemers de Stelling van Utrecht op de kaart te zetten en het bezoek aan de forten te versterken
    De kerken
    AugustinuskerkCatharinakathedraalDomkerkDoopsgezinde kerkGeertekerkGertrudiskathedraalJacobikerkJanskerkLutherse kerkNicolaïkerkPieterskerkWillibrordkerkMuseum Catharijneconvent
    Poortgebouw
    Het Poortgebouw is een prachtig uniek gebouwtje uit 1392. Het overwelft met gemetselde bogen de oorspronkelijke afscheidingsgracht rond het grote Kartuizerkloostercomplex Nieuwlicht. Aan de ene kant bevindt zich de wereld van auto’s, fietsers, bussen en parkeren. Aan de andere kant sluit het aan op de natuurtuinen van de Hof van Chartreuse in Utrecht. Het is architectonisch verbonden met 6 andere panden uit een diversiteit van stijlen vanaf de tweede helft van 1500 tot heden. In de 600 jaren van zijn bestaan is het diverse keren van functie gewijzigd en evenzovele keren gerestaureerd. Het is nog geheel conform de oorspronkelijke opzet, wat uniek is. De laatste restauratie dateert van 2008. Anke Colijn heeft daarbij veel aandacht besteed aan een passende, eclectische, aankleding van de vier monumentale ruimtes die het pand kent.
    Houtzaagmolen
    Houtzaagmolen De Ster vormt een historisch en levendig onderdeel van de Utrechtse wijk Lombok waar rondleidingen, educatieve en culturele activiteiten plaats hebben. De molen is ook te huur voor vergaderingen, bruiloften of een feestje! Een complete molen, die, bij voldoende wind, iedere zaterdag weer boomstammen zaagt zoals de oorspronkelijke molen uit 1721 dat bijna drie eeuwen lang deed.

  • Utrecht Museum Catharijneconvent
    *Museum Catharijneconvent laat met eeuwenoude en hedendaagse kunst het heden en verleden van het christendom in Nederland zien. Unieke middeleeuwse meesterwerken, themazalen en de mysterieuze schatkamer vol goud en zilver. Het museum is gehuisvest in een middeleeuws gebouw in het centrum van Utrecht. In de 15e eeuw bouwden de karmelieten op de huidige locatie een klooster, genoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië. Het klooster werd vervolgens door de johannieters ingericht als ziekenhuis en behield deze functie tot in de 19e eeuw. Na een renovatie opende koningin Juliana in 1979 Rijksmuseum Het Catharijneconvent. Inmiddels is het complex opnieuw gerestaureerd, in 1995 verzelfstandigd in Museum Catharijneconvent en zijn de themazalen compleet aangepast aan deze tijd

  • Utrecht de Werven
    * kilometers lange haven. De Utrechtse werven dateren uit de Middeleeuwen en hadden toen de functie van haven. Nu vormen ze een rijksmonument en zijn uniek in Europa. De gemeente Utrecht hecht dan ook veel waarde aan de werven. De werven zijn altijd het bruisend middelpunt van de stad geweest. De walmuren zoals wij ze nu kennen hebben voor een groot deel hun vorm gekregen in het midden van de 20e eeuw toen de gemeente eigenaar werd van de voordien veelal particuliere werven

  • Utrecht Domcomplex
    * Gebouwd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht was de Dom de belangrijkste kerk in wat nu Nederland is. Het Domcomplex omvatte heel wat meer dan de kathedraal De bouw van de huidige kerk begon in 1254, zoals gebruikelijk, in het oosten met de kooromgang. De gotische stijl van de Dom is een navolging van de kathedralen van Chartres, Amiens en Keulen. Utrecht viel onder het aartsbisdom van Keulen en de navolging van de Dom aldaar lag dus voor de hand. Terwijl het koor nog niet eens klaar was, werd in 1321 begonnen aan de toren. Het is merkwaardig dat gekozen is voor één toren, terwijl de nagevolgde kathedralen er twee hadden. Aan de stenen spits, die er nog bovenop hoort, is men nooit meer toegekomen. Daardoor is hij nu 112 meter hoog. Het transept, dat volgens de oorspronkelijke plannen breder moest worden en torens had moeten krijgen, is nooit helemaal voltooid: er zijn geen echte gewelven aangebracht. Dat valt niet op, omdat er nu gewelven gesuggereerd worden in stucwerk. Ook het vanaf 1484 gebouwde schip had geen gewelven en dat leidde bij een storm in 1674 tot zijn instorting. De Domkerk bestaat nu dus uit het koor met omgang, het transept met in de grote vensters glas-in-lood van Roland Holst. Tegen de nood-wand, daar waar het schip aansloot, bevindt zich het orgel uit 1831.

  • Utrecht Rietveld Schröderhuis
    *Utrecht staat internationaal bekend als de stad waar meubelmaker en architect Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) zijn hele leven woonde en werkte. Het Centraal Museum beheert de grootste Rietveldcollectie ter wereld, inclusief het Rietveld Schröderhuis, het Rietveld Schröderarchief en zijn modelwoning op Erasmuslaan 9. Een rondleiding in het Rietveld Schröderhuis en de modelwoning Erasmuslaan 9 begint bij het Centraal Museum. Op donderdag t/m zondag rijdt er een shuttlebus vanaf het Centraal Museum naar de beide beroemde Rietveldhuizen. Tijdens de rit bekijkt u een introductiefilm over het Rietveld Schröderhuis. Na de rondleiding wordt u met de shuttlebus terug naar het Centraal Museum gebracht. Nieuw is dat onderweg kort stil wordt gestaan bij de chauffeurswoning aan de Rembrandtkade, die in 1928 door Rietveld werd ontworpen.



  • Prachtige exposities in de Utrechtse musea



    Ga naar het expositie overzicht van heel Nederland klik hier

    Ga naar het overzicht met 425 stadswandelingen in heel Nederland klik hier


  • Home